Kokkolan rautatieaseman parkkikaaokselle pian stoppi? – Maksullisia paikkoja pysäköijille, piipahtajat ohjataan toisaalle

Pysäköintialue on pahimmillaan täysin tukossa. Muutokset tehdään loka-marraskuussa.

rautatieasemat
Autoja pysäköitynä Kokkolan rautatieasemalle.
Puiden katveessa oleva vanha veturi rajaa tulevaisuudessa maksullisen pysäköintialueen ja piipahdusliikenteen.Raila Paavola / Yle

Kokkolan rautatieaseman parkkikaaosta koetetaan suitsia vielä syksyn aikana.

Pysäköinti menee osin uusiksi aseman Oulun puoleisessa päässä. Pyöräparkkeja taas tulee Helsingin puolen päätyyn. Samaan aikaan tehdään myös kokonaissuunnitelmaa pidemmän aikavälin parannuksille.

Parkkipaikan Oulun puoli muuttuu loka-marraskuussa. Autoille lohkaistaan lisätilaa kaventamalla laituria puolitoista metriä.

Vanhasta veturista asemalle päin tuleva alue muuttuu maksulliseksi. Se on jatkossa tarkoitettu niille, jotka jättävät autonsa asemalle matkalle lähtiessään. Valtio on vuokrannut osan pysäköintiruuduista, mutta noita sopimuksia puretaan. Silti pysäköintiruutujen määrä pienenee hieman nykyisestä.

Piipahtajat veturista Ouluun päin

Saatto- ja hakuliikenne ohjataan veturista Ouluun päin olevalle osalle parkkipaikkaa, josta tulee siis alue vain lyhytaikaiseen piipahtamiseen. Sinne on kaavailtu 15 minuutin kiekkopaikkoja.

Veturille asti alueella voi jatkossa ajaa kahteen suuntaan, mutta veturilta eteenpäin pääsee vain Ouluun päin. Ruudutus tehdään niin, että taaksepäin ei pääse kääntymään.

– Muutokset merkitään selvästi liikennemerkeillä, lupaa kaupunkisuunnittelupäällikkö Jouni Laitinen.

Odottajille katoksia, samoin pyörille

Laiturin puolelle tulee turva-aitaus, jolla autot erotetaan matkustajista. Sääsuojiksi tulee kaksi katosta, toinen veturin kohdalle ja toinen lähemmäs asemaa. Lisäksi aitauksiin tulee penkkejä.

Helsingin puolen päätyyn tulee myös vielä syksyn aikana pyöräkatokset. Ne sijoittuvat melko samalle paikalle, missä nyt ovat pyörätelineet.

Runkolukittavista paikoista suurin osa on katoksessa. Pyöräkatosten tulo venynee marraskuulle.

Väylävirasto maksaa valtaosan muutostöistä, kaupunki osallistuu esimerkiksi pyöräkatosten kustannuksiin.