1. yle.fi
  2. Uutiset

Hiphop-festivaali täystyöllisti poliisin ja sairaanhoidon vuosi sitten Seinäjoella – nyt lieveilmiöihin pyritään varautumaan vielä paremmin

Pahoinpitelyjä ja huumeita kirjattiin viime vuonna poikkeuksellisen paljon. Nyt ongelmiin varautuvat sairaanhoito, järjestyksenvalvonta, tapahtumajärjestäjä ja lähialueetkin.

festivaalit
Hiphop-festivaali Seinäjoella 7.-8.9.2018
Hiphop-festivaalin aikaan poliisi ja sairaanhoito olivat työllistettyjä mm. pahoinpitelyiden ja päihteiden yliannostusten vuoksi. Ongelmia oli etenkin tapahtuma-alueen ulkopuolella. (Kuva vuodelta 2018)Anne Elhaimer/Yle

Seinäjoella on varauduttu nyt viikonloppuna järjestettävän Hiphop-festivaalin lieveilmiöihin.

Viime vuonna 2018 tapahtumaviikonloppu oli poikkeuksellisen kiireinen sekä poliisille että sairaanhoidossa. Pahoinpitelyt ja erilaiset päihteiden yliannostukset työllistivät.

Sairaanhoitopiiristä kerrottiin tapahtuman jälkeen etenkin huumausaineista aiheutuneiden ongelmien työllistäneen ensihoitoa ja päivystystä niin, että sairaalan normaalin toiminnan pyörittäminen vaikeutui töihin varatusta ekstrahenkilökunnasta huolimatta.

Poliisi puolestaan kirjasi viikonloppuna 34 huumausainerikosta ja lukuisia pahoinpitelyitä.

Ensiavussa ja päivystyksessä ekstraresursseja

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä Seinäjoella viime vuoden kokemukset on otettu huomioon, kun tämän vuoden miehitystä on suunniteltu.

Päivystyspoliklinikan ylihoitaja Kaija-Riitta Suonsyrjän mukaan vuoden 2018 tapahtuman aikainen tilanne on tiedostettu. Tähän viikonloppuun on varauduttu lisäämällä hoitohenkilöstön määrää tavanomaisesta.

Ensihoidon osalta Seinäjoen ensihoitoasemalla päivystää yksi ambulanssi enemmän kuin tavallisena kesäviikonloppuna. Kaikkiaan ambulansseja on siis nyt neljä sekä kenttäjohtoyksikkö.

– Varaudumme mahdollisiin pahoinpitelyvammoja saaneisiin potilaisiin ja erilaisiin päihdemyrkytyksiin, sanoo vs. ensihoidon ylilääkäri Jarno Naskali Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

Myös ensihoitajien työturvallisuuteen on panostettu. Viime vuonna festivaalialueen tuntumassa päivysti polkupyörillä liikkunut ensihoitoyksikkö. Se jouduttiin kuitenkin vetämään pois tehtävistä kesken tapahtuman.

– Ennen kaikkea tapahtuman ympäristö oli sen verran levoton, että päivystävä kenttäjohtaja joutui tekemään päätöksen vetää kenttäyksikkö sieltä pois. Sitä ei ole nyt, Naskalli sanoo.

Aitoja ja järjestyksenvalvojia

Seinäjoen Hiphop-festivaalin promoottori Tom Kangas muistuttaa, että viime vuoden järjestyshäiriöistä ja ongelmista suurin osa tapahtui Rytmikorjaamon tapahtuma-alueen lähistöllä, eikä varsinaisella tapahtuma-alueella.

Nyt Rytmikorjaamon läheisyydessä oleva nurmialue on kokonaan aidattu pois käytöstä. Viranomaisyhteistyöllä myös muun lähialueen tilannetta on koitettu ennakoida.

– Mutta mitä pidemmälle tapahtuma-alueesta mennään, mikä on järjestäjän vastuu, Kangas miettii.

ABC:lla ikäraja

Seinäjoen ABC-liikennemyymälä sijaitsee vajaan kilometrin päässä tapahtuma-alueesta. Vuoden 2018 tapahtuman aikana siellä kirjattiin tavallista enemmän järjestyshäiriöitä ja myymälävarkauksia.

Tänä viikonloppuna ABC:lla otetaan käyttöön ikäraja. Liikennemyymälä on K18-aluetta perjantai-iltapäivästä kello 16 alkaen lauantaiaamuun ja jälleen lauantaina kello 16 alkaen sunnuntaiaamuun.

– Ikärajan asettamisella halutaan varmistaa asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuus sekä vastuullinen anniskelu, perustelee Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimialapäällikkö Heli Back.

Vetoomus vanhemmille

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ensihoidosta toivotaan, että vanhemmat pitäisivät huolen nuoristaan. Ja nuoret toisistaan, ollaan sitten festivaalialueella tai juhlimassa sen ulkopuolella.

Seinäjoen kaupungin nuorisopalveluiden edustajat päivystävät tapahtumaviikonloppuna festivaalialueen läheisyydessä yhdessä Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n kanssa. Päivystäjät toivovat, että vanhemmat olisivat viikonloppuna nuortensa tavoitettavissa ja esimerkiksi vastaisivat outoihinkin puhelinnumeroihin. Huumeista ja huumekokeilujen vaarallisuudesta olisi myös puhuttava muun muassa muistuttaen, että katukaupassa myytävät aineet eivät aina ole sitä, mitä niiden sanotaan tai arvellaan olevan.

Myös Hiphop-festivaalin promoottori Tom Kangas muistuttaa vanhempien vastuusta. Tapahtuman järjestäjän vahtii sitä, mitä alueella tapahtuu – ei siitä mitä sen ulkopuolella on meneillään.

– Itikanristeystä pidemmälle ei tarvitse tulla ilman lippua. Emme tarvitse liputtomia tänne lähistölle hengaamaan, Kangas heittää.

Lisää aiheesta:

Seinäjoen Hiphop-festivaali työllisti poliisia ja ensihoitoa: huumeita, alkoholia ja pahoinpitelyjä

Hiphop-festivaalin lieveilmiöihin varauduttiin, mutta huumeongelmat yllättivät Seinäjoella: "Tuntuu, että mikään resurssi ei olisi riittävä"

Hiphop-festivaalin järjestäjä kehottaa yhteiskunnalliseen keskusteluun huumeista – "Nyt keskustelua käydään osin meidän tapahtumamme kustannuksella"

Pohjanmaan poliisi on lisännyt huumevalvontaa, mutta sekään ei tunnu riittävän – käyttö lisääntyy koko ajan

Lue seuraavaksi