1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Afrikka

Rasistiset väkivaltaisuudet johtaneet Etelä-Afrikassa jo ainakin kymmenen ihmisen kuolemaan

Ulkomaalaisten koteihin ja yrityksiin hyökänneet syyttävät maahanmuuttajia muun muassa työpaikkojensa viemisestä.

Etelä-Afrikka
Palomiehet sammuttavat palavaa liikettä.
Palomiehet yrittivät sammuttaa tuleen sytytettyä rakennusta elokuun lopussa Pretoriassa. Yeshiel Panchia / EPA

Ainakin kymmenen ihmistä on kuollut viime päivinä Etelä-Afrikassa tapahtuneissa maahanmuuttajiin kohdistuneissa väkivaltaisuuksissa. Kuolleista kaksi on maan presidentin Cyril Ramaphosan mukaan ulkomaan kansalaisia.

– Ihmiset ovat menettäneet henkensä, perheet ovat traumatisoituneet, Ramaphosa sanoi kuvaillessaan mellakoinniksi ja ryöstelyksi paikoin yltyneitä väkivaltaisia iskuja.

Muun muassa Johannesburgissa ja Pretoriassa on muutaman päivän aikana tehty useita hyökkäyksiä ulkomaalaisten yrityksiin ja koteihin. Ramaphosa sanoi televisiossa ja radiossa lähetetyssä puheessa torstaina, ettei tällaisille iskuille voi olla mitään oikeutusta.

Esimerkiksi Somalia ja Nigeria ovat vedonneet Etelä-Afrikan viranomaisiin, jotta nämä suojelisivat siirtotyöläisiä ja muita maassa olevia ulkomaalaisia.

Yhtenä syynä muista Afrikan maista tulleita ihmisiä vastaan tehdyissä rasistisissa iskuissa on epäily siitä, että nämä vievät eteläafrikkalaisten työpaikat. Myös joidenkin maahanmuuttajien tekemät rikokset ovat nostattaneet vihaa.

Nyt nähty väkivalta ei ole ensimmäinen laatuaan. Esimerkiksi vuonna 2008 vastaavanlaisessa väkivalta-aallossa kuoli yli 60 ihmistä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi