1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. julkiset virat

Oikaisuvaatimus kappalaisen virasta äänestettiin nurin Kokkolassa – Kirkkoherra: "Hyvin surullinen olen"

Seurakuntaneuvoston jakolinjat pysyivät ennallaan kohutussa kappalaisen virantäytössä.

julkiset virat
Emilia Teerikangas.
Kalle Niskala / Yle

Kokkolan suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvosto on hylännyt seurakuntapastori Emilia Teerikankaan oikaisuvaatimuksen. Kohun taustalla nähdään herätysliikkeiden vahva vaikutus ja se, että Teerikangas suhtautuu myönteisesti seksuaalivähemmistöihin.

Teerikangas vaati ensi sijassa, että neuvosto oikaisee kesäkuisen päätöksensä ja valitsee hänet kappalaisen virkaan. Neuvosto valitsi kesällä virkaan toisen henkilön vastoin kirkkoherran esitystä.

Valittu otti vastaan viran Pietarsaaresta, eikä Kokkolassa ole ollut kappalaista, sillä neuvosto ei halunnut valita ketään varasijalle.

Asian torstain kokoukseen valmistellut kirkkoherra Jouni Sirviö esitti, että oikaisuvaatimus hyväksytään eli Teerikangas valitaan. Neuvosto äänesti esityksen nurin äänin 10–7, samoin luvuin kuin alkuperäinen päätös syntyi.

– Hyvin surullinen olen, olisin toivonut toisenlaista päätöstä. Tässä olisi päästy henkisesti eteenpäin, jos oikaisuvaatimus olisi hyväksytty, sanoo Sirviö.

Jo aiemmin neuvosto hylkäsi Sirviön esityksen siitä, että asia olisi jätetty pöydälle ja miettimisaikaa olisi saatu lisää. Tuo esitys kaatui äänin 9–8.

Vähemmistöön jääneet, oikaisuvaatimuksen hyväksymisen puolesta äänestäneet seitsemän jäsentä jättivät asiasta eriävän mielipiteen.

Kappalaisen virkaa hoidetaan sijaisvoimin

Kappalaisen virantäytöstä on noussut tavallista suurempi kohu, sillä valinnan taustalla nähdään herätysliikkeiden vahva valta seurakuntaneuvostossa.

Asian yhteydessä on arvioitu, että seurakuntapastorin sivuuttaminen johtuu hänen sallivasta suhtautumisestaan sukupuolivähemmistöihin.

Kirkkoherra Jouni Sirviö toivoo, että päätöksestä huolimatta seurakunnassa jaksettaisiin mennä eteenpäin. Toisaalta neuvosto on tehnyt työtä vasta puoli vuotta nelivuotiskaudestaan.

– Kyllä tämä senkin kannalta on haastava, myöntää Sirviö.

– Iso kysymys on, miten yhteistyötä rakennetaan seurakunnassa. Tässä on monta, monta kerrosta.

Kappalaisen virkaa hoidetaan Kokkolassa nyt pitkään sijaisvoimin. Jos neuvoston päätöksestä ei tehdä kirkollisvalitusta, menee joka tapauksessa puolitoista kuukautta ennen kuin virka voitaisiin julistaa uudelleen haettavaksi.

Jos taas kirkollisvalitus tehdään, sen käsittely voi venyä lähemmäs vuotta.

Lue seuraavaksi