1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hirmumyrskyt

Heikentynyt Dorian nostattaa tulvia Yhdysvaltain itärannikolla – Bahamalla 70 000 ihmistä tarvitsee hätäapua

Heikentyvä hurrikaani etenee hitaasti koilliseen pitkin Yhdysvaltain itärannikkoa.

Aallot löivät korkeina Dorianin edettyä Pohjois-Carolinan rannikolle. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Ykkösluokan hurrikaaniksi heikentynyt Dorian on nostattanut tulvia Yhdysvaltain itärannikon Pohjois-Carolinassa. Satojen ihmisten arvioidaan jääneen tulvavesien saartamiksi, sillä he eivät olleet lähteneet evakkoon viranomaisten kehotuksista huolimatta.

Uutistoimisto AP:n mukaan pelastushenkilöstöä on lähetetty Ocracoke Islandille, jossa ihmiset ovat paenneet nousevaa vedenpintaa rakennusten ullakoille.

– Olen ollut täällä 32 vuotta, enkä ole koskaan aiemmin nähnyt mitään vastaavaa, kuvailee kirjakauppias Leslie Lanier myrskyn nostattamaa tulvaa.

Perjantai-iltana Suomen aikaa Dorian oli Pohjois-Carolinan ja Virginian rajan tuntumassa. Myrskyn arvioidaan etenevän Yhdysvaltain koillisosan Uuden-Englannin seuduille lauantaina. (siirryt toiseen palveluun) Uuden-Englannin alueella ovat muun muassa Connecticutin ja New Hampshiren osavaltiot.

"Bahaman uhriluku tulee olemaan järkyttävä"

Bahamalla Dorianin jäljiltä on kateissa satoja tai jopa tuhansia ihmisiä. Tähän mennessä kuolleita on löytynyt 30, kertoi Bahaman pääministeri Hubert Minnis uutiskanava CNN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Terveysministeri Duane Sands ennakoi, että kuolleita löydetään vielä paljon lisää.

– Uskon, että uhriluku tulee olemaan järkyttävä, Sands sanoi Guardian-radiolle.

Hurrikaani on hävittänyt kokonaisia asuinalueita, joita ei ole vielä ehditty raivata. Marsh Harbourin kaupungin lähellä sijaitsevan The Mud - slummin raunioista nousi mätänevien ruumiiden löyhkä, uutistoimisto Reutersin kuvaaja kertoo.

Kuva: Paul Halliwell / EPA

Risteilijät tuovat hätäapua

YK:n mukaan Bahamalla noin 70 000 ihmistä tarvitsee välittömästi ruokaa, vettä ja suojaa.

Yhdysvallat on jo lennättänyt Bahamalle hätäapua 30 000 ihmiselle. Maailman ruokaohjelma WFP on toimittamassa saarille kahdeksan tonnia valmisruokaa. Hollanti ja Jamaika tuovat apua laivaston aluksilla.

Myös risteily-yhtiöt ovat tulleet hätiin. Royal Caribbean-yhtiön risteilijä on tuonut Bahaman pääsaarelle 10 000 kana-, riisi ja hedelmäateriaa. Bahamas Paradise Cruise Line -yhtiön alus on puolestaan tuo saarille pelastajia ja toimittajia sekä evakuoi ihmisiä Yhdysvaltoihin.

Lue lisää:

Hurrikaani Dorian etenee hitaasti Yhdysvaltain itärannikkoa viistäen, pahimmat pelot eivät näytä toteutuvan – Yle seuraa hurrikaanin etenemistä