1. yle.fi
  2. Uutiset

Esitys: Kotkan lukiot yhdistetään ja siirretään Kotkansaarelle – osa lukiolaisista ammattiopiston tiloihin

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö pitää kahden lukion säilyttämistä epätodennäköisenä enää vuonna 2023.

lukiokoulutus
Kotkan lyseon vuonna 1905 valmistunut päärakennus.
Ehdotus keskittäisi lukio-opetuksen Kotkan lyseolle.Antti Ojala / Yle

Kotkan lukiokoulutusta ehdotetaan keskitettäväksi Kotkansaarelle.

Tulevaisuudessa Kotkan lyseo ja Karhulan lukio yhdistettäisiin, ja opetus siirrettäisiin Kotkansaarelle vuodesta 2023 alkaen.

Kotkan lukioverkkoselvityksessä esitetään, että lukiokoulutuksen järjestäminen siirretään Kotka-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Ekamille.

Lukioverkkoselvityksen ovat laatineet Kotkan kaupungin opetustoimenjohtaja Juha Henriksson ja Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymän johtaja, rehtori Sami Tikkanen. Selvitys on osa Kotkan säästöohjelmaa. Kotkan kaupungin säästötarve on tänä vuonna 6,3 miljoonaa euroa.

Paremmat tilat puoltavat Kotkansaarta

Selvityksen mukaan lukio-opetuksen siirtämistä Karhulasta Kotkansaarelle puoltaa se, että Kotkansaarella on paremmat tilat. Lukiolaisia aiotaan sijoittaa Kotkansaarella sijaitseviin Ekamin tiloihin.

– Selvityksen laatijat ovat ajatelleet myös sitä, että Kantasatamaan vuodelle 2023 syntyvä uusi korkeakoulukampus tiivistäisi tulevaisuudessa yhteistyötä ammattikorkeakoulun ja lukion välillä, kertoo Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö.

Sirviö näkee, että vuonna 2023 ollaan tilanteen edessä, jossa lukio-opetus on syytä yhdistää tavalla tai toisella.

– Selvityksen mukaan nuorten ikäluokka on vuonna 2027 sellaisella tasolla, että voi olla haasteellista pitää kahta lukiota.

Selvityksen mukaan vuonna 2027 Kotkassa olisi peruskoulun päättäviä opiskelijoita 467. Tänä keväänä vastaava määrä oli 521 oppilasta.

Seuraavaksi lausuntokierrokselle

Kotkan kaupunginhallitus käsittelee lukioverkkoselvitystä maanantaina.

Seuraavaksi selvitys lähetetään lausuntokierrokselle Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymän jäsenkunnille, Kotkan kaupungin nuorisovaltuustolle, Kotkan lyseon ja Karhulan lukion henkilökunnalle sekä oppilaskunnille ja paikallisille ammattiyhdistyksille.

Lukioselvityksestä tehdään myös sähköinen kuntalaiskysely.

Lue seuraavaksi