1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teijo, Salo

150-vuotias Teijon koulu Salossa tähtää luontokouluksi – kyläkoulu ollut useasti lakkautusuhan alla

Teijon koulu oli ensimmäinen varsinaissuomalainen koulu, joka rekisteröityi kansakouluksi.

Tällä hetkellä Teijon kyläkoulussa on 30 oppilasta. Kuva: Petra Ristola / Yle

Teijon koulu Salossa on 150-vuotias. Teijon tehtaat perusti koulun vuonna 1869. Se oli aikoinaan ensimmäinen varsinaissuomalainen koulu, joka rekisteröityi kansakouluksi (siirryt toiseen palveluun).

Tällä hetkellä koulussa on 30 oppilasta ja kaksi opettajaa. Vuosien saatossa Teijon koulu on ollut monta kertaa lakkautusuhan alla. Salon kaupungin säästöpaineiden takia koulun tulevaisuus on jälleen kerran pohdinnassa.

Teijon koulun rehtori Mikko Linna on retkellä oppilaiden kanssa Kalasuntin laavulla Teijon kansallispuistossa. Kuva: Petra Ristola / Yle

Teijon Alueen Kyläyhdistys (siirryt toiseen palveluun) puhuu koulun säilymisen puolesta.

– Tulevaisuus on sitä, että annetaan tämän koulun olla täällä. Samalla luodaan Teijon ruukkikyliin kasvun mahdollisuuksia, sanoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marja-Sisko Ranta.

Teijon Alueen Kyläyhdistys tekee paljon koulun eteen. Se muun muassa ylläpitää koulun iltapäivätoimintaa ja yhdistyksen tuella koulu on saatu Suomen ympäristö- ja luontokoulujen liiton koejäseneksi.

– Noin vuoden kuluttua koulu voi hakea liiton varsinaista jäsenyyttä ja tästä tulee luontokoulu, sanoo Teijon Alueen Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marja-Sisko Ranta.

Teijon koulu täytti 150 vuotta syksyllä 2019. Arkistokuva. Kuva: Petra Ristola / Yle