1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Helsingin katolinen hiippakunta myymässä Jyväskylän seurakunnan rakennukset pakon edessä – kirkko halutaan purkaa

Kirkkoherra toivoo, että kirkkorakennuksen kohtalo voisi vielä pelastua Museoviraston avulla.

Jyväskylä
Jyväskylän katolinen kirkko.
Jyväskylän katolinen kirkko.Simo Pitkänen / Yle

Helsingin hiippakunta on myymässä Jyväskylän katolisen kirkon Yrjönkadun kiinteistönsä T&J Partners Oy:lle. Kauppahinta on 715 000 euroa.

Kirkkoherra Anders Hambergin mukaan kaupasta on tehty esisopimus, jonka ehdoissa on muun muassa se, että kaupungin pitää hyväksyä kaavamuutos ja antaa purkulupa. Hamberg mukaan nuo ehdot voivat vielä pelastaa kirkon, sillä hän arvelee Museoviraston pitävän sitä arvokkaana rakennuksena.

Mikäli kauppa toteutuu, tarkoittaa se kirkon purkamista ja tilalle tulee muunlaista katolisen kirkon toimintaa.

– Seurakuntasali on ainakin tulossa, ja muita kirkon tiloja mitä on tällä hetkellä. Vanhassa Nunnalassa on muita kirkon toimitiloja. Ne yritetään saada mukaan uudisrakentamiseen, kertoo T&J Partnersin hallituksen puheenjohtaja Timo Vertala.

Kirkkoherran mukaan seurakunta ei olisi halunnut myydä kirkkorakennusta, vaan ainoastaan kiinteistöllä olevan kerrostalon. Hän pitää kauppahintaa alhaisena. Hamberg toteaa Pyhän Olavin seurakunnan pärjäävän taloudellisesti hyvin, mutta Helsingin hiippakunnalla on rahapula (siirryt toiseen palveluun) (Fides). Tilanne on saanut sen kaupittelemaan kiinteistöjä.

Timo Vertalan mukaan kaupoista ei oltu vielä varsinaisesti tiedotettu, jotta ihmisille ei jäisi mielikuvaa kirkon toiminnan katoamisesta, vaikka itse kirkkorakennus lähtisi.

– Kirkon kiinteistöjen myyminen mahdollistaa, että toimintaa voidaan jatkaa. Ei tilalle varmaankaan tule perinteistä kerrostalohuoneistoa. Varmasti arkkitehdit suunnittelevat heidän näköisensä tilat katutasosta, Vertala sanoo.

Kirkkoherra Anders Hamberg toivoo, että seurakunnan toiminta jatkuisi katkeamattomana. Seurakuntalaiset ovat kuitenkin tulevaisuudesta huolissaan.

Pyhän Olavin seurakunnassa on noin 300 rekisteröityä jäsentä, mutta käytännössä jäseniä on lukua enemmän, sillä ulkomaiset opiskelijat ja vierailevat työntekijät lisäävät jäsenmäärää.

Lue seuraavaksi