1. yle.fi
  2. Uutiset

Suositut ulkoilumaastot tallautuvat "nilkantappajakivikoiksi" – kulumista voitaisiin estää kivituhkalla ja pitkospuilla

Tunturimaastossa kuluminen on ollut ongelma jo pitkään. Nyt myös metsäisellä Rovaniemen Ounasvaaralla polut ovat tallautuneet kivikoiksi.

Ounasvaara, Rovaniemi
Kivikolle kulunut vaellusreitti Rovaniemen Ounasvaaralla.
Rovaniemen Ounasvaaralla kulkureitit ovat jo monilla paikoilla oikeita "nilkantappajakivikkoja". Oukun suosio ulkoilumaastona kasvaa vuosi vuodelta ja sitä myötä kuluminenkin lisääntyy.Vesa Vaarama / Yle

Maaston kuluminen on kasvava ongelma monilla suosituilla ulkoilupaikoilla. Esimerkiksi Rovaniemen Ounasvaaralla polut leviävät koko ajan, kun ihmiset väistelevät paljastuneita kivikkoja. Polkujen leviäminen on selvästi kasvanut viimeisten viiden vuoden sisällä.

– Mitä olen itse liikkunut Ounasvaaralla niin olen nähnyt, että vähän kaikilla poluilla alkaa olla se ongelma, että polut syvenevät ja levenevät ja muuttuvat kivikkoisemmiksi, sanoo luontopoluista vastaava Rovaniemen kaupungin metsätalousinsinööri Kari Lukkarinen.

Rovaniemellä ollaan nyt jo isomman ongelman edessä. Ounasvaaralta löytyy polkuja, jotka ovat nykyisellään oikeita nilkantappajakivikkoja.

Polut ovat niin kovalla käytöllä, että pehmeämpi maa-aines on kulunut lähes kokonaan pois. Ja kun polku on muuttunut vaikeakulkuiseksi kivikoksi kulkijat hakevat mukavampaa reittiä polun vierestä.

Mutta näin ei välttämättä tarvitsisi olla. Hyvä esimerkki löytyy Ylitornion Aavasaksalta. Siellä vanhat pitkospuut ehdittiin uusia ja polut sorastaa ennen kuin maastoon syntyi pahempia jälkiä.

– Entiset pitkospuut olivat kaikki niin lahoja, että niitä piti ruveta uusimaan. Aloimme käyttää kivituhkaa sellaisiin paikkoihin, missä ei välttämättä tarvinnut pitkospuita. Näin parannettiin kulkemista siellä, Ylitornion kunnan rakennusmestari Kari Hallikainen sanoo.

Aavasaksalla Ylitornion kunta sorasti kulkureitit ennen kuin polku lähti leviämään varvikkoon.
Esimerkki siitä, miltä suosittu reitti voi näyttää. Aavasaksalla Ylitornion kunta sorasti kulkureitit ennen kuin polku lähti leviämään varvikkoon.Vesa Vaarama / Yle

Korjaamiseen tarvitaan konevoimaa

Ounasvaaralla liikkujien määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Vaaralla kulkee sekä kaupunkilaisia että turisteja.

– Täällä on kesäisin yllättävän paljon käyttäjiä. Käyttäjämäärä on noin viiden vuoden ajan monipuolistunut eri vuodenaikoina ja varsinkin kesäaikaan. Ounasvaaraa käytetään tätä nykyä paljon muuhunkin kuin marjanpoimintaan tai hiihtoon, Kari Lukkarinen sanoo.

Kun käyttäjämäärä lisääntyy, lisääntyy luonnollisesti myös kuluminen. Lukkarisen mukaan voidaan puhua jo eroosiosta.

Ounasvaaran poluilla kuluminen alkaa olla joissakin paikoissa jo sitä luokkaa, että pelkällä maan täytöllä kivikkoja ei saada tasoitettua.

– Olen joku aika siten käynyt mitan kanssa katsomassa minkälaisia paikkoja siellä on. Muutamiin paikkoihin pitäisi ajaa 70 sentin sorapatja, että korkeat terävät kivennokat saataisiin peittoon, metsätalousinsinööri Lukkarinen sanoo.

Mistä rahat korjauksiin?

Korkeat sorapolut eivät varmasti miellyttäisi kenenkään Ounasvaaran kulkijan silmää. Jotain muuta pitää keksiä.

– Tämä pitää rauhassa suunnitella. Katsotaan minkälaisia vaihtoehtoja on ja pystyykö näitä koneellisesti tasoittamaan, ajetaanko kauheat määrät täytemaata penkaksi vai molempia, Lukkarinen sanoo.

Äkikseltään tuntuu, että rahaa siihen uppoaa runsain mitoin. Ja voi kysyä hyvällä syyllä, että mistä sitä otetaan Rovaniemen kaupungin taloustilanteessa.

Lukkarisen mukaan ensin pitää selvittää paljonko maita lopulta tarvitaan. Sitten voidaan laskea hinta urakalle.

– Jos se summa ei aivan kauhea ole, niin tässä voidaan jo tämän vuoden puolellakin ryhtyä johonkin tekemisiin. Odotamme tietenkin mielellään ehkä tuonne lokakuun puolelle, että saadaan työrauhaa. Käyttäjämäärät vähenevät, mitä pitemmälle syksyä mennään, Lukkarinen sanoo.

Lue myös:

Luontomatkailun nousukiito on huomattu pohjoisimmassa Lapissa – Suomi ja Norja haluavat saada vaellusreitit yhtenäisiksi

Lapin retkeilyreittien kunnostukseen tulossa lisärahaa viime hetkellä, käyttökielto uhkaa jo joitakin reittejä

Rovaniemeläiset: Ounasvaaraa kehitettävä maltillisesti

Lue seuraavaksi