Viljo Lähteenmäki pelasti oman ja äitinsä hengen ennen syntymäänsä – Vauva potki mahassa niin, että äiti jäi Kuru-laivan kyydistä

Viljo Lähteenmäki muistaa höyrylaiva Kurun uhreja onnettomuuden 90-vuotispäivänä ja juhlii syntymäpäiväänsä 10 päivää myöhemmin.

vesiliikenneonnettomuudet
Viljo Lähteenmäki katselee ikkunasta
Viljo Lähteenmäki näkee kotinsa ikkunasta paikan, jossa hänen isänsä hukkui 10 päivää ennen poikansa syntymää.Anna Sirén / Yle

27-vuotias Viljo Lähteenmäki oli syyskuussa 1929 astumassa laivaan Kurussa. Hän oli matkalla Poikeluksen kylästä Tampereelle vaimonsa Helmin kanssa. Vaimo odotti pariskunnan esikoista ja oli viimeisillään raskaana.

Yhtäkkiä lapsi alkoi myllertää äitinsä mahassa. Helmi tunnusteli vointiaan ja totesi, ettei uskalla laivan kyytiin. Synnytys oli alkamassa.

Viljon oli lähdettävä matkaan, sillä kaupungissa piti selvitettää pariskunnan tulevaisuudensuunnitelmiin liittyviä tärkeitä rakennusasioita. Tuleva isä hyvästeli vaimonsa ja nousi laivaan.

Kun alus lipui pois näkyvistä, vauva lakkasi potkimasta.

– Minä pelastin äidin ja itseni. Se on aivan ihmeellistä, mutta niin se meni, sanoo vanha mies pöytänsä ääressä nyt.

Hän on Viljo Lähteenmäki, isänsä mukaan nimetty, isättömänä syntynyt poika. Isä hukkui palatessaan Tampereelta yhdessä sisarensa ja veljensä kanssa. He matkustivat höyrylaiva Kurulla, joka vei syysmyrskyssä mukanaan Näsijärven pohjaan lähes 140 ihmistä.

Sisarusten kuolinilmoitus julkaistiin Aamulehdessä kymmenen päivää myöhemmin. Samana päivänä Helmi synnytti pojan, jolle antoi nimen Viljo Mainio Muisto.

Lähteenmäen sisarusten kuolinilmoitus lehdessä
Viljo Lähteenmäen ja hänen sisarustensa kuolinilmoitus julkaistiin Aamulehdessä kymmenen päivää onnettomuuden jälkeen. Aamulehti 1929 / Kansalliskirjaston digiarkisto

Äiti ja poika opettelivat elämää Poikeluksessa kahdestaan. Kohtalotovereita löytyi, sillä Kurun haaksirikko oli koskettanut paikkakunnalla monia. Erityisesti Lähteenmäen perheelle kolmen lapsen menettäminen oli ollut kova isku.

Paikkakuntalaiset muistelivat kohtalokasta syysmyrskyä usein, ja Helmikin kertoi onnettomuudesta pojalleen.

– Se oli ollut ihan kauhea paikka. Kyllä äiti siitä paljon puhui. Kurun haaksirikko on ollut tapetilla koko minun elämäni ajan, Viljo Lähteenmäki sanoo.

Viljo Lähteenmäki
Viljo Lähteenmäki täyttää 90 vuotta 10 päivää Kurun onnettomuuden vuosipäivän jälkeen. "Se on juhlan paikka."Anna Sirén / Yle

Viljo Lähteenmäki astelee ikkunan ääreen. Koivujen takana välkkyy Näsijärvi, ja lehtien pudottua aukeaa esteetön näkymä suoraan paikkaan, jossa isän elämä päättyi.

– Olen jotenkin tykännyt siitä, että joka aamu näen Näsijärven, mies pohtii.

Jossain saman järven rannalla tasan 90 vuotta sitten vauva potki äitinsä mahassa tietämättä lainkaan, miten tärkeistä potkuista oli kyse.

– Kyllä minä sitä olen ajatellut monet kerrat.

"Järveltä kuului voimakas ja järkyttävä hätähuuto" – Tasan 90 vuotta sitten höyrylaiva Kuru vei Näsijärven pohjaan melkein 140 ihmistä