Lounaissuomalaisissa lastensuojelulaitoksissa käytettiin rajoitustoimenpiteitä viime vuonna lähes 600 kertaa

Aluhallintovirasto selvitti Lounais-Suomen kunnallisten lastensuojelulaitosten toimintaa kyselyllä.

lastensuojelulaitokset
Nuori ihminen kävelee farkut ja kengät jalassaan.
Arkistokuva.Marko Väänänen / Yle

Lounais-Suomen kunnallisissa lastensuojelulaitoksissa tehtiin viime vuonna lähes 600 kertaa rajoitustoimenpiteitä kertoo aluehallintovirasto.

Avin selvityksen mukaan lastensuojelulain mukaisia rajoituksia, kuten kiinnipitämistä, puhallutuksia tai liikkumisvapauden rajoittamista käytettiin 590 kertaa, ja ne kohdistuivat 260 lapseen.

Avin mukaan suuri määrä selittyy sillä, että iso osa asiakaspaikoista on esimerkiksi kriisiyksiköitä.

– Suhteellisen suuri luku johtuu siitä, että noin puolet kunnallisista lastensuojelun asuinyksiköistä ja asiakaspaikoista on vastaanotto-, kriisi- tai arviointiyksiköitä, joihin sijoitetaan teini-ikäisiä lapsia, kerrotaan Avin tiedotteessa.

Yleisimpiä rajoitustoimenpiteitä Avin mukaan ovat esimerkiksi puhallutus, veri-, tai virtsanäytteet, joilla selvitetään päihtymystilaa tai huumeiden ja lääkkeiden käyttöä. Lisäksi rajoitustoimenpiteinä ovat olleet liikkumisvapauden rajoittaminen ja kiinnipito. Kiinnipitäminen on Avin mukaan mahdollista vain tilanteissa, joissa on tarve pysäyttää lapsen sekava tai uhkaava käyttäytyminen.

Aluehallintovirasto selvitti Lounais-Suomen lastensuojelulaitosten henkilöstön määrää, koulutusta ja rajoitustoimenpiteitä viime vuonna 16 eri kunnallisessa lastensuojelulaitoksessa.

Henkilöstä todettiin olevan riittävästi niin Varsinais-Suomessa kuin Satakunnassa. Lastensuojelulain mukaan asuinyksikössä tulee olla vähintään seitsemän työntekijää, joilla tulee olla alalle soveltuva pätevyys ja ammattitaito.

Lounais-Suomessa on kaikkiaan kuusitoista kunnallista lastensuojelulaitosta, joissa on 28 asuinyksikköä.