Hyppää sisältöön

Katri Kulmuni on keskustan uusi puheenjohtaja: "Nyt alkaa työt, keskusta ei voi olla 10 prosentin puolue" – Yle seurasi Kouvolan puoluekokousta

Keskustan varapuheenjohtajaksi valittiin keskisuomalainen kansanedustaja Petri Honkonen.

Keskustan uudeksi puheenjohtajaksi valittu Katri Kulmuni pitämässä kiitospuhettaan puheenjohtajavaalin jälkeen keskustan ylimääräisessä puoluekokouksessa Kouvolassa lauantaina 7. syyskuuta.
Keskusta valitsi Katri Kulmunin puheenjohtajakseen.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni on keskustan uusi puheenjohtaja. Kulmuni sai 1092, ja puolustusministeri Antti Kaikkonen 829 ääntä.

Puheessaan heti valinnan jälkeen Kulmuni julisti seuraavaksi tavoitteekseen vaalivoiton kuntavaaleissa 2021. Silloin ei riitä, että Kulmunin sanoin, keskusta on kymmenen prosentin puolue, vaan kannatus on saatava 20 prosentin tasolle.

– Keskustalla on yksi tehtävä, nousta Suomen suurimmaksi puolueeksi, ja sen aion tehdä, Kulmuni tiivisti tavoitteensa Ylen haastattelussa.

Yle on seurannut tässä jutussa keskustan ylimääräistä puoluekokousta koko päivän. Voit selata alta, mitä päivän mittaan on tapahtunut..

Väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä on pitänyt jäähyväispuheensa. Sipilä kehotti nykyistä hallitusta pitämään kiinni edellisen hallituskauden kilpailukyvystä ja muistutti siitä, miten talouden "kakkua" ei kannata jakaa ennen kuin se on varmistettu.

Sipilä luetteli edellisen hallituskauden saavutuksia, kuten työllisyys- ja talouskasvun, ja kertoi keskustan tehneen kaikkensa, että uudet työpaikat ja talouskasvu hyödyttäisivät tasaisesti koko Suomea. Näin ei kaikkien mielestä ole riittävästi käynyt.

– Kaiken tuon jälkeen kuitenkin hävisimme vaalit – ja selvästi. Puolue ansaitsee nyt uuden johtajan. Mielikuvien maailmassa ja identiteettipolitiikan puristuksessa uuden alun hakeminen ei ole yksinkertaista. Silti rohkenen suositella, että Keskusta pohjaa politiikkansa aina vahvasti faktoihin, tosiasioihin, toivon ja uskon luomiseen sekä yhteistyön rakentamiseen, Sipilä sanoi.

Seuraajalleen hän antoi vain pari ohjetta.

- Vaikea on teitä opastaa, siksi annankin vain yhden neuvon: Älkää unohtako vahvaa asiatyötä ja osaamista sekä kuuntelemisen merkitystä, Sipilä sanoi.

Oman puheenjohtajakautensa turbulensseista huolimatta Sipilä kertoi, ettei vaihtaisi tehtävästä päivääkään pois.

Hän halusi kiittää erityisesti ihmisiä, jotka jaksoivat tulla vuodesta toiseen toreille ja turuille osoittamaan tukensa, kysymään kuulumisia ja rukoilemaan hänen puolestaan.

Aamupäivällä kaksi ennakkosuosikkia, puolustusministeri Antti Kaikkonen sekä elinkeinoministeri Katri Kulmuni väittelivät viimeisen kerran. Ehdolla on myös yrittäjä Jari Tasanen

Sipilän seuraajan nimi on kaikkea muuta kuin kiveen kirjoitettu. Sekä uusmaalaisen Kaikkosen että lappilaisen Kulmunin tukijoukkoihin on sironnut runsaasti keskustalaisia.

Kaikkosen tukijoukkoihin on ilmoittautunut muun muassa perhevapaalla oleva tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, Kulmunin tueksi taas keskustakonkareita, kuten Seppo Kääriäinen ja Mauri Pekkarinen.

Kaikista suomalaisista 25 prosenttia pitää Kulmunia, ja Kaikkosta 21 prosenttia parhaana vaihtoehtona keskustan puheenjohtajaksi, kertoi Helsingin sanomat (siirryt toiseen palveluun) perjantaina. Kaupungeissa Kaikkonen oli HS:n mukaan hitusen Kulmunia suositumpi.

Uusi puheenjohtaja valitaan ylimääräisessä puoluekokouksessa, koska puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti jättävänsä tehtävän kesken kauden puolueen eduskuntavaalitappion jälkeen. Seuraava varsinainen puoluekokous pidetään 2020 kesäkuussa.