Hyppää sisältöön

Karita Mattila uudistui Twitterissä – "Se on ideaali paikka tällaiselle sinkkuelämään totuttelevalle oopperalaulajalle"

Twitter-kansa hieraisi silmiään, kun Mattila osoitti olevansa paljon muutakin kuin etäinen oopperadiiva.

Haastattelupäivänä 5. syyskuuta Mattilan puhelin oli täynnä syntymäpäiväonnitteluita. Kuva: Antti Haanpää / Yle
  • Ikärasismi

Olen kokenut sitä, mutta vähemmän kuin moni muu.

  • Claudio Abbado (1933–2014), kapellimestari

Yksi elämäni suurista sankareista. Ei yrittänyt hyötyä, kun otti minut siipiensä suojaan. Hän oli silloin suvereeni maailmantähti, minä olin nuori raakile.

  • Kalsarikännit

Tämän opin Twitterissä, ja se minua suuresti naurattaa. Olen joskus sitä harrastanut, mutta en tiennyt, että sillä on nimikin.

  • Sukupuolten välinen tasa-arvo oopperamaailmassa

Siinä on menty uusien sukupolvien myötä eteenpäin, mutta putsaamista piisaa edelleen.

  • Peppi Pitkätossu

Pelottomuus, sitä minä hänessä ihailen. Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä useammin Peppi on ollut mielessäni. Iän myötä alkaa helposti kääntyä sisäänpäin omiin mukaviin uomiinsa. Lapsena Peppi hirvitti ja lumosi, koska hän oli niin erilainen.

  • Tanssikengät

Salome. (Yksi Mattilan ikonisista rooleista Richard Straussin samannimisessä oopperassa. Vuonna 2004 kohistiin New Yorkin Metropolitanin produktiosta, jossa Mattilan esittämä Salome riisui itsensä alasti Seitsemän hunnun tanssissa.)

Siinä muutama esimerkki aiheista, joita Karita Mattila, 59, käsittelee Twitterissä. Twiitin mittaiset vastaukset oopperalaulaja antoi Ylelle perinteisessä haastattelussa.

Mattila pitää huolen siitä, ettei hän kiillota kuvaa itsestään sosiaalisessa mediassa. – Koko maailma näkee, että noidannuolet ja selkävaivat ovat yksi perkele. Kuva: Antti Haanpää / Yle

"Aiemmin oli Suomessa panssarit päällä"

Karita Mattila on aina ollut räväkkä persoona, siis myös hyvä haastateltava, mutta nyt tapaamisessa on ylimääräistä sähköä. Sinfonia Lahden Sibelius-festivaalilla lauantaina esiintyvä oopperalaulaja on viimeisten kuukausien aikana laittanut Twitterin sekaisin.

Twiittasipa Floridassa asuva Mattila tuokiokuvia arjesta, ajatuksia musiikista, muistoja uran varrelta tai yhteiskunnallisia kannanottoja, ne ovat tunnetta täynnä, kuten diiva itsekin. Laulaja päästää lähelle, ja sitä hänen seuraajansa rakastavat.

Kesällä Mattila totesi New York Times -lehdelle, että Twitter pelasti hänet suuren elämänmuutoksen keskellä, ja siitä oopperalaulaja on edelleen samaa mieltä.

– Maailma onkin täynnä hyviä ihmisiä! Sellaista on ihana kokea tuoreen avioeron jälkeen. Olin yksin. Pitkän liiton loputtua tuntui kuin siivet olisivat katkenneet, Mattila sanoo.

Koronaviruksen aiheuttama tilanne on Karita Mattilaan vaikuttanut muun muassa niin, että hän on lopettanut paniikki-sanan käytön. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Erityisesti laulajaa ilahduttavat suomalaiset Twitter-ystävät. Mattilan suhde kotimaahan on hänen uransa aikana ollut monimutkainen, some-termein It's complicated.

– Aiemmin minulla oli Suomessa panssarit päällä. Ajattelin, että kaikki vain haluavat minusta jotain. Olin ylisuojeleva itseäni kohtaan. Twitterissä päätin olla oma itseni, enkä antaa esimerkiksi sellaista kuvaa, että yksityiselämän kriisit eivät koskisi minua.

Sosiaalisen median varjopuoletkin ovat tulleet tutuksi, mutta Mattila kokee päässeensä vähällä.

– Twitterin mainehan on sellainen, että siellä on kasvotonta häirintää, mutta aika vähän sellaista on ollut, ja siitä vähästä olen päässyt kivuttomasti eroon.

"Mä kuolin hyvin"

Nuoren sukupolven taiteilijoille sosiaalinen media on työväline, jonka avulla voi luoda kontakteja ja markkinoida osaamista. Mattilan kaltaiselle pitkän linjan tähdellekin näkyvyydestä lienee jonkin verran ammatillista hyötyä, mutta ratkaisevaa se tuskin on. 1980-luvulla maailmanmaineeseen noussutta sopraanoa ylistettiin (siirryt toiseen palveluun) viimeksi toukokuussa Francis Poulencin oopperassa Dialogues Des Carmélites New Yorkin Metropolitanissa, yhdessä maailman johtavista oopperataloista.

– Joo, mä kuolin hyvin, Mattila tokaisee ja vahvistaa viestiään tutulla naurunremakalla.

– Ihmiset ovat tykänneet siitä, kun heille on käynyt selväksi, ettei tuo pissaakaan parfyymia. Olemme samanlaisia pulliaisia kuin kaikki muutkin ovat, Mattila sanoo. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Mattilan tapauksessa Twitter uudisti häntä ihmisenä sekä erityisesti hänen julkisuuskuvaansa. Twitter-Karita ei diivaile vaan on kiinnostunut varsinkin muiden asioista. Mattilan reagoidessa viesteihin nauruhymiöt, gifit ja onnentäyteiset sanat viuhuvat.

– Se on ideaali paikka tällaiselle sinkkuelämään totuttelevalle oopperalaulajalle. On mielenkiintoista kuulla ihmisten elämästä, työurasta ja kiinnostuksista. Se kaikki ilostuttaa minua valtavasti, ja tykkään kuulua siihen jengiin. Olen jo tavannut muutamia Twitter-ystäviäni.

Oopperalaulajalle viestien näpyttely puhelimella sopii erinomaisesti jo siksi, että tärkein työväline on ääni. Sitä pitää säästellä erityisesti ennen konsertteja, mikä on johtanut joskus koomisiin tilanteisiin.

– Olen sitäkin kokeillut, että tapaan ystäviäni olemalla hiljaa. Heistä se tuntuu siltä kuin jokin olisi vialla.

Syntymäpäivänä luvassa oli tuhansia onnitteluviestejä

Torstaina Mattila vietti syntymäpäiväänsä valmistautumalla lauantain konserttiin ja antamalla haastatteluja Lahdessa. Orkesteri soitti harjoituksen alkajaisiksi onnittelulaulun, ja päivänsankari oli tohkeissaan. Jos reaktio olisi hänen twiittinsä, siinä olisi ainakin sydämiä.

Ja twiittihän siitä tietenkin on.

– Onnitteluviestejä on aivan hirveä määrä, niitä alkoi tulla jo yöllä. Niitä on nyt 1 281, Mattila katsoo puhelimestaan.

– Koska en ikinä ehtisi vastaamaan kaikkiin, päätin aamulla laittaa Twitteriin kuvan ja kiitokset onnitteluista. Kuva on kesältä, ja siinä mulla on päällä uusi paita, jossa lukee love.