Sieniretkeltä oppia sienten tunnistamiseen: suurin osa suomalaisista tietää vain 4–5 sienilajia

Tatteja löytyy runsaasti Keski-Suomen metsistä, kun vesisateita on saatu viime viikkoina.

Sieniä löytyi erittäin hyvin kosteasta paikasta puron varrelta. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Sieniä on tänä kesänä ja syksynä ollut vähän ja harvakseltaan lähes koko maassa. Laukaan Leppävedelle suuntautuneella Keski-Suomen Marttojen sieniretkellä sieniä kuitenkin löytyi, yllättävän montaa eri lajia.

Sieniretkellä oli mukana kolme naista ja yksi nuorempi pariskunta.

– Itse tunnistan kantarellin, suppilovahveron ja ehkä herkkutatin. Tulin sieniretkelle sen vuoksi, että oppisin tunnistamaan sieniä paremmin, kertoo miehensä kanssa retkellä mukana ollut jyväskyläläinen Tiia Nikkinen.

Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Ihmiset tunnistavat vain muutamia sienilajeja

Sieniretken oppaana toimi kotitalousasiantuntija, sienineuvoja Hanni Kuronen Keski- Suomen Martoista. Kuronen vahvistaa sen, että ihmiset tunnistavat neljästä viiteen lajia sieniä.

– Suurin osa ihmisistä tunnistaa esimerkiksi kantarellin, herkkutatin, mustatorvisienen ja ehkä suppilovahveron. Tietysti vielä haapa- ja kangasrouskun suolasienimaailmasta, mutta näiden lisäksi muita sieniä ei juuri tunneta, kertoo Kuronen.

Suomessa kasvavista sienilajeista pari sataa on syötäviä, mutta käytämme ruuan valmistukseen vain viidestä kymmeneen yleisintä sienilajia.

Sieniretket täyttyvät niin vuosina, kun sieniä löytyy paljon metsistä.

– Viime vuosi ja tämä vuosi eivät ole olleet hyviä sienivuosia. Kun peräkkäin on ollut monta hankalaa sienisyksyä, silloin kysyntä sienikursseille ei ole kovin suurta. Kun ihmiset eivät itse löydä sieniä, ei kiinnostuskaan herää samalla tavalla kuin jos sieniä on paljon, sanoo kotitalousasiantuntija Kuronen.

Sieniretkellä löytyi yllättävän monia eri sienilajeja. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Sieniä löytyi eniten kosteista paikoista

Sieniretken metsässä oli kosteikko, jossa virtasi keskellä puro. Pehmeästä sammalikosta löytyikin useita eri sienilajeja.

Itse löysin metsästä mielestäni herkkutatin, mutta sienineuvoja Hanni Kuronen oli toista mieltä.

– Se ei ole herkkutatti, katso lakin alle, siellä on heltat. Tämä on seitikki, voisi olla kenties limaseitikki, sanoo Kuronen.

Tiia Nikkinen oli tyytyväinen sieniretkeensä.

– Opin tunnistamaan uusia lajeja: nämä sienet on ennen jääneet metsään, kun en ole tiennyt, ovatko ne syötäviä. Löysin esimerkiksi nämä koivun punikkitatit, nyt ne lähtevät mukaan kotiin, kertoo Nikkinen iloisena.

Nikkisen sienikori täyttyy jatkossa useammasta sienilajista.

– Kyllä ehdottomasti. Täällä iskee pieni sienihulluus: huomenna pitää lähteä omaan lähimetsään katsomaan, jospa sieltä löytyisi muutamia sieniä, sanoo Nikkinen.