Hyppää sisältöön

Turkki uhkaa jälleen avata rajansa Eurooppaan pyrkiville pakolaisille ja siirtolaisille

Turkin varapresidentin mukaan Turkki ei ole siirtolaisten säilytyspaikka, joka palvelisi muita maita.

Saksalaisia partioaluksia Samoksen Vathin satamassa. Useat maat osallistuvat EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin valvontaoperaatioon Egeanmerellä. Kuva: Christian Charisius / Epa

Turkin varapresidentti** Fuat Oktay (siirryt toiseen palveluun)** on toistanut viestin, joka mukaan Turkki on valmis päästämään Eurooppaan pyrkivät siirtolaiset jatkamaan matkaansa. Oktayn mukaan rajat avataan, ellei Euroopan unioni lisää tukeaan Turkille. Turkki ja EU sopivat keväällä 2016 järjestelystä, joka pysäytti Kreikkaan suuntautuvan pakolaisliikkeen lähes täysin.

Turkin mielestä se ei ole saanut sovun yhteydessä luvattuja rahoja täysimääräisinä, ja se on useaan otteeseen uhannut irtaantua ratkaisusta.

Eilen presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi, että Turkki voi joutua avaamaan rajansa pakolaisten päästämiseksi maasta, ellei se saa riittävästi apua pakolaistilanteen hoitamiseksi. Turkki haluaisi perustaa turvavyöhykkeen Pohjois-Syyrian kurdialueelle. Presidentti Erdoğanin mukaan Syyriaan voitaisiin lähettää miljoona pakolaista. Muun muassa asuntojen rakentamiseen tarvittaisiin ulkopuolista apua. Suurin osa Turkkiin tulleista pakolaisista ei ole kotoisin alueelta, jonne Turkki suunnittelee turvavyöhykkettään.

Turkki painostaa EU:ta ja Yhdysvaltoja

Turkki on käynyt keskusteluja Yhdysvaltain kanssa turvavyöhykkeen valvonnasta ja laajuudesta. Syyrian kurdit ovat olleet arvokkaita liittolaisia Yhdysvalloille ääriliike Isisin vastaisessa taistelussa. Turkin mielestä Pohjois-Syyrian kurdihallinto on sidoksissa Kurdistanin työväenpuolueeseen (PKK), joka käy aseellista taistelua Turkissa.

Viime viikkoina Kreikan Egeanmeren saarille saapuvien siirtolaisten ja pakolaisten määrä on lähtenyt kasvuun, mutta Turkki sanoo edelleen valvovansa merirajaansa tarkkaan. Viime viikolla Egeanmeren saarille saapui Turkista yli 2 300 (siirryt toiseen palveluun) pakolaista ja siirtolaista. Elokuussa saarille saapuneiden määrä (siirryt toiseen palveluun)oli suurin sitten kevään 2016.

Turkissa on noin 3.5 miljoonaa syyrialaispakolaista ja ainakin 170 000 afganistanilaista.