1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pysäköinti

Lapin keskussairaalan pysäköintimaksu ei harmita, mutta maksamisen hankaluus nostaa verenpainetta

Pysäköintimittarit näyttävät lähinnä tieteiselokuvan laitteilta. Kiukkuista palautetta on jo tullut sairaalan neuvontaan.

Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Lapin keskussairaalan iso laajennus on vienyt parkkipaikoista merkittävän osan, vaikka autoille on yritetty järjestää tilaa muualta sairaalan läheltä. Paikkoja on nyt käytössä kolmisensataa vähemmän kuin ennen.

Asiakaspysäköinti muutettiin maksulliseksi syyskuun alussa. Aiemmin se oli ilmaista ja käytössä oli jopa sähköpistokkeet talvipakkasten varalle.

Maksullisuudessa ei kuitenkaan ole kyse siitä, että sairaanhoitopiiri yrittäisi tienata ylimääräistä asiakkaiden pussista.

– Pysäköintimaksu on mitoitettu niin, että sillä pystytään kattamaan automaateista ja pysäköinnissä käytettävistä ohjelmistoista koituvat kulut, Lapin keskussairaalan laajennushankkeen projektinjohtaja Janne Keskinarkaus sanoo.

Automaatit tuottavat harmaita hiuksia, varsinkin iäkkäämmille

Asiakaspysäköinnin voi maksaa joko maksuautomaatilla tai älykännykkäsovelluksella. Kaikilla ei ole älykännyköitä, ja iso osa niistäkin, jotka sellaisen omistavat eivät välttämättä osa käyttää sen kaikkia ”hienoja” ominaisuuksia. Pysäköintiapplikaatio on monelle aivan ylivoimaisen vaikea.

Parkkialueella on uusia hienoja automaatteja. Äkikseltään ne näyttävät aika lailla science fiction -elokuvan luomuksilta. Asiakkaat ovat niiden kanssa helisemässä, vaikka automaattia on loppujen lopuksi helppo käyttää, kun sitä pari kertaa kokeilee.

Lapin keskussairaalan pysäköintimaksuautomaatti näyttää päällepäin enemmän kuin vaikealta. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Neuvonnassa asiakkaiden parkkimaksuongelmat näkyvät selvästi, kertoo neuvonnassa työskentelevä osastosihteeri Mari Haapa-aho.

– Tosi paljon tulee asiakkaita, jotka eivät osaa käyttää automaattia, ja ovat kyllä kiukkuisia. Siinä on painetta, kun joutuu etsimään ensin parkkipaikkaa ja ovat menossa kiireellä vastaanotolle: He tulevat sitten tänne hakemaan kiiruusti neuvoa maksamiseen, Haapa-aho sanoo.

Hänen mukaansa osa asiakkaista on hämmentynyt siitä, että käytössä on kaksi erillistä pysäköintijärjestelmää: henkilökunnan Q-parkki ja asiakkaiden Easy-parkki.

– Nuo Easy-parkin mittarit ovat aika vaikeita käyttää. Meillä käy kuitenkin aika paljon iäkkäitä ihmisiä.

Tilaa on tullut maksun myötä

Maksullisuuteen mentiin, kun huomattiin että ilmaisia pysäköintipaikkoja hyödynsivät myös muut kuin asiakkaat. Muun muassa osa henkilökunnasta käytti lähellä olevia maksuttomia autopaikkoja.

– Asiakkaille on nyt enemmän tilaa, kun paikat on tarkemmin merkitty, ja kun ne ovat maksullisia. Nyt paikkoja eivät vie ne, jotka eivät tule tänne sairaalaan asiakkaan roolissa eli potilaana tai omaisena tai muuna vierailijana, Lapin keskussairaalan palvelumuotoilija Jenny Siivola sanoo.

Henkilökunnankin paikat ovat vähentyneet ja uudet maksuttomat paikat on saatu Lappi Areenan pysäköintialueelta. Sinne vain tulee kävelymatkaa useampi sata metriä.

Työntekijät ovat kehitelleet kimppakyytejä, ja työmatkaa on kuljettu polkupyörillä ja busseilla selvästi aikaisempaa enemmän.

Ankarampi arki on kuitenkin tulossa. Sairaalan ympäristössä olevat henkilökunnan pysäköintipaikat tulevat vähenemään edelleen, kun työmaa laajenee.

– Nyt vielä tuolla sairaalan takana olevat parkkipaikat ovat käytössä. Sitten, kun ne menevät pois käytöstä on ongelmia. Talvella on edessä se, että ei tolppapaikkoja ei ole riittävästi ja siitä tulee varmasti sanomista, arvelee osastosihteeri Mari Haapa-aho.

Voit keskustella aiheesta klo 22 asti.

Lue myös:

Lapin keskussairaalan pysäköintitalon rakentaminen vähentää parkkipaikkoja ja vie lääkintähelikopterin evakkoon

Rovaniemen suurimmassa rakennushankkeessa jaetaan riskit – jos rahat eivät riitä, myös urakoitsijat ja suunnittelijat maksumiehiksi