Hyppää sisältöön

Norjan turvallisuuspalvelu varoittaa: Äärioikeisto voi tehdä terrori-iskun muslimeja, juutalaisia tai poliitikkoja vastaan

PST:n arvioon iskun todennäköisyydestä vaikuttaa se, että useat henkilöt ovat ilmaisseet tukensa moskeijaiskijöille.

Poliisi tutki elokuussa Bærumissa al-Noorin islamilaista keskusta, jonne aseistautunut nuori norjalaismies tunkeutui. Kuva: Terje Pedersen / EPA

Äärioikeiston aiheuttaman uhkan taso on aiempaa korkeampi Norjassa ja maassa saatetaan yrittää tehdä terrori-isku jo lähikuukausien aikana, arvioi maan turvallisuuspalvelu PST (siirryt toiseen palveluun). PST kertoo arvionsa terrori-iskuyrityksen todennäköisyyden lisääntymisestä perustuvan useiden äärioikeistolaisten esittämiin kantoihin.

Nämä ovat ilmaisseet tukensa muun muassa Uuden-Seelannin maaliskuisen moskeijaiskun tekijälle ja Norjassa moskeijaan elokuussa hyökänneelle miehelle. PST laskee, että länsimaissa on tehty jo neljä Uuden-Seelannin iskun inspiroimaa terrori-iskua. Näiden joukossa on Norjan moskeijahyökkäys.

Arvioidessaan uhkatason nousua PST nostaa esille kansainväliset nettiyhteisöt, joilla lietsotaan vihaa ja kannustetaan iskuihin. Näillä sivustoilla on myös aktiivisia norjalaisia.

Turvallisuuspalvelun tänään julkaiseman arvion mukaan mahdollisen terrori-iskun kohteina voivat olla esimerkiksi muslimit, juutalaiset, länsimaiden ulkopuolelta tulevat maahanmuuttajat, seksuaalivähemmistöt, puolueet ja poliitikot. PST arvioi, että todennäköisenä kohteena olisi jokin symbolisesti merkittävä paikka, kuten uskonnollisen yhteisön kokoontumispaikka.

Turvallisuuspalvelun mukaan aseina voivat olla ampuma-aseet, teräaseet, räjähteet tai ajoneuvot.

Lisää aiheesta:

.
.