USA:n tuoreet työllisyysluvut ovat odotettua heikommat – kauppasota Kiinan kanssa näkyy teollisuustyöpaikoissa

Työttömyysaste on edelleen vain 3,7 prosenttia, mutta uusia työpaikkoja ei enää synny viime vuosien tapaan.

Yhdysvaltain talous
Fordin työntekijä
Työntekijä Fordin tehtaalla Chicagossa. Uusia tehdastyöpaikkoja syntyi viime kuussa 3 000.Tannen Maury / EPA

Yhdysvaltain työministeriön elokuun raportti kertoo sen, mistä asiantuntijat ovat jo useita kuukausia varoittaneet.

Kymmenen vuotta kestäneen kasvun jälkeen on nähtävissä selviä hiipumisen merkkejä. Yritykset ovat aiempaa varovaisempia investoinneissaan ja rekrytoinneissaan.

Keskuspankki Fed laski heinäkuussa ohjauskorkoaan 0,25 prosenttia. Lasku oli ensimmäinen vuosikymmeneen. Perjantaina julkistettujen työllisyyslukujen jälkeen Fedin uumoillaan pudottavan korkoa lisää.

Yhdysvalloissa luotiin viime kuussa 130 000 uutta työpaikkaa. Työttömyys on vain 3,7 prosentissa ja työllisyysaste nousi hivenen 63,2 prosenttiin. Siitä huolimatta asiantuntijat näkevät tummia pilviä taivaalla.

Capital Economicsin pääekonomisti Paul Ashworth muistuttaa New York Timesissa, että elokuun lukua nosti ensinnäkin maassa järjestettävä väestönlasku, johon on palkattu määräajaksi 25 000 yhdysvaltalaista.

Todellinen uusien työpaikkojen määrä on selvästi pienempi kuin 130 000.

Yhdysvalloissa puolen vuoden aikana luotujen uusien työpaikkojen määrä on keskimäärin 150 000 kuukaudessa. Viime vuonna vastaava luku oli 230 000.

Yritykset ovat muuttuneet entistä varovaisemmiksi Kiinan kauppasodan edetessä. Uusia työpaikkoja syntyi elokuussa yksityiselle sektorille 96 000, mikä on vähemmän kuin aiempina kuukausina tänä vuonna.

Varovaisuus näkyy etenkin raskaassa teollisuudessa. Uusia tehdastyöpaikkoja syntyi viime kuussa vain 3 000. Kaivos- ja metsäala menettivät 5 000 työpaikkaa.

Uudet työpaikat ovat pääosin palvelualoilla. Koulutuksen ja terveydenhuollon työpaikkoja tuli viime kuussa 32 000 lisää.