Euroopan parlamentin puhemies haluaa innostaa nuoria EU:sta, ja saada paremmat yhteydet Suomesta muualle Eurooppaan

Nuorten äänestysprosentti nousi koko EU:ssa, mutta jäi Suomessa yhä vaatimattomaksi. 63-vuotias puhemies keskusteli Helsingissä suomalaisnuorten kanssa.

Euroopan unioni
Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli keskustakirjasto Oodissa.
Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli keskustakirjasto Oodissa.Juha Kivioja / YLE

Kääntäminen on Euroopan kieli, sanoi italialaiskirjailija Umberto Eco aikanaan. Tokaisun todisti oikeaksi Econ maanmies, Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli Suomen-vierailullaan.

Sassoli tapasi eilen torstaina suomalaisnuoria Helsingin uudessa Oodi-kirjastossa yhdessä parlamentin ryhmänjohtajien kanssa. Parlamentin ahtaaseen tiedotustilaan mahtui kymmenen tulkkia ja parikymmentä nuorta.

Tulkkia tarvitaan myös haastattelussa. Sassoli kun ei puhu muita kieliä kuin italiaa.

– Demokratia on hyvin hauras järjestelmä. Se voi toimia vain jos kansalaiset osallistuvat, Sassoli sanoo.

Puhe on äänestysprosenteista. Sassoli on tyytyväinen siihen, että 18–24-vuotiaiden nuorten äänestysprosentti nousi viime eurovaaleissa puolella – 42 prosenttiin – koko EU:ssa. Edellisvaaleissa prosentti oli 28.

Mutta tässä vertailussa suomalaisnuoret eivät pärjää. Harvempi kuin joka neljäs nuori suomalainen äänesti eurovaaleissa. Sassolin mukaan ratkaisu ongelmaan on tarjota nuorille enemmän keinoja nauttia Euroopan tarjoamista mahdollisuuksista.

– Kuten Erasmus-vaihto-ohjelma. Tarvitsemme enemmän sellaisia välineitä, Sassoli sanoo.

Nuoria kansalaisaktiiveja tapaamassa Sassolia ja ryhmien puheenjohtajia keskustakirjasto Oodissa.
Nuoria kansalaisaktiiveja tapaamassa Sassolia ja ryhmien puheenjohtajia keskustakirjasto Oodissa.Juha Kivioja / YLE

Yleisötilaisuudessa 63-vuotias Sassoli kysyy suomalaisnuorilta matkustamisesta. Nuoret huomauttavat, että Suomi on syrjäinen paikka, josta ei noin vain piipahdeta junalla muissa EU-maissa.

– Suomen ja muun läntisen Euroopan välille tarvitaan paremmat yhteydet, jotta Suomi olisi lähempänä keskistä Eurooppaa, Sassoli sanoo viitaten kaavailtuihin ratayhteyksiin.

Sassolin ja parlamentin roolina tiivistää EU-yhteistyötä

Euroopan parlamentin puhemiehenä entinen tv-toimittaja Sassoli johtaa yhtä unionin kolmesta lakiasäätävästä instituutiosta. Parlamentti on perinteisesti ajanut EU-yhteistyön tiivistämistä, ja niin tekee Sassolikin.

Tosin viime vuosina tiivistäminen on törmännyt jäsenmaihin, jotka haluavat pitää ohjat omissa käsissään.

Esimerkiksi yhteinen turvapaikkapolitiikka on ollut jumissa jo vuosia. Parlamentti on omalta osaltaan jo hyväksynyt ns. Dublin-järjestelmän uudistamisen.

Sassoli tapasi Helsingissä Suomen poliittista johtoa. Suomi yrittää vuorollaan puheenjohtajamaana edistää jonkinlaista ratkaisua myös turvapaikkakiistaan.

– Italia, Kreikka, Espanja tai Malta eivät pärjää yksin Eurooppaan pyrkijöiden kanssa. Vain EU voi ratkaista tämän, Sassoli sanoo.

Hänen mukaansa tilanne luultavasti hankaloituu tulevaisuudessa. Jos nyt syntyy skandaali 300 turvapaikanhakijasta pelastusaluksella, tulevina vuosikymmeninä sotaa, nälkää tai kuivuutta pakenevia ihmisiä voi olla miljoonia.

Uusi Italian hallitus yhteistyöhaluisempi EU:n suuntaan

Samaan aikaan kun Sassoli vieraili torstaina Oodissa, Roomassa vannoi valansa uusi Italian hallitus. Oikeistopopulistisen Lega-puolueen johtaja Matteo Salvini pelasi puolueensa ulos hallituksesta, ja tilalle Viiden tähden liikkeen hallituskumppaniksi nousi Sassolin oma keskustavasemmistolainen PD-puolue.

Salvinin aikana Italia veti erittäin tiukkaa linjaa maahanmuuttoon, ja esti Välimeren pelastusaluksia rantautumasta maan satamiin. EU:n suuntaan Rooma oli hakauksessa velkaantumisen takia.

Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli keskustakirjasto Oodissa.
Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli keskustakirjasto Oodissa.Juha Kivioja / YLE

Puhemies arvelee, että uusi hallitus on entistä yhteistyöhaluisempi.

– Tämän hallituksen johdolla Italia voi jälleen palata todelliseksi tekijäksi Euroopassa, Sassoli sanoo.

– Toivon, että he alkavat liikkua oikeaan suuntaan ja tehdä yhteistyötä muiden maiden kanssa.

Sassolin johtaman parlamentin syksyä hallitsee uuden komission nimittäminen. Komission puheenjohtajaksi valittu Ursula von der Leyen esittelee ensi tiistaina uuden kokoonpanon. Sen jälkeen komissaariehdokkaat menevät parlamentin valiokuntien tentattaviksi.

Sassoli muistuttaa, että kuulemiset eivät ole läpihuutojuttu. Parlamentilla on ollut tapana pudottaa heikoimpia ehdokkaita, ja niin voi käydä nytkin.

Kuulemisissa keskitytään kahteen asiaan: Ovatko ehdokkaan puheet linjassa von der Leyenin lupausten kanssa, ja ovatko ehdokkaat tarpeeksi päteviä tehtäviinsä.

– Heillä tulee olemaan paljon valtaa, ja tarvitsemme sinne ihmisiä jotka pärjäävät tehtävässä, Sassoli sanoo.