Saamelaisrunoilija muistelee tv-vuosiaan: yllättävä katsojakohtaaminen jakomäkeläisessä kuppilassa

Puoli seitsemän -ohjelman illan vieras saapui 1300 kilometrin päästä Utsjoelta studiolle ja opetti juontaja Susanna Laineelle runoutta saamenkielellä.

Puoli seitsemän
Näin Susannalta taipuu saamenkieli
Näin Susannalta taipuu saamenkieli

Musiikkia, runoja, näyttelemistä ja tv-juontajan työtä. 29-vuotias Niillas Holmberg innostuu monenlaisesta ilmaisusta.

– Nyt on sellainen vaihe menossa, että tykkään yhdistää runoutta musiikkiin – musiikin eri tyyleihin.

Holmberg muisteli illan Puoli seitsemän -lähetyksessä myös vuosiaan saamenkielisessä lastenohjelmassa Unna Junnassa, jota esitettiin valtakunnan verkossa televisiossa. Melko yllättäen mies tunnistettiin juontajavuosien aikana lähiökuppilassa.

– Olin aikoinaan Jakomäessä Helsingissä paikallisessa kuppilassa ja siellä oli sillä hetkellä aika pahiksen näköistä porukkaa. Pelattiin siinä biljardia ja näin sivusilmällä, että nyt joku hoipertelee suoraan kohti. Sitten tämä totesi: "Ootsä siitä Unna Junnasta?", Holmberg nauraa.

Suomenkielinen runokirja julki

Tällä hetkellä Holmbergia pitää kiireisenä tuore suomenkielinen runokirja Jalkapohja, joka julkaistiin kuluneella viikolla. Kirjan kantava teema on maayhteys.

– Minulle maayhteys tarkoittaa, että tuntee lähimaaston ja että hankitaan ravintoa luonnosta. Mutta ymmärretään myös se, että olemme osa ekosysteemiä eikä turvauduta loputtomaan kasvuun. Se syntyy vääristyneestä ajatuksesta, että resurssit on loputtomat.

Mäkihyppy tuo vaihtelua kirjoitustöihin

Holmberg asuu Utsjoella keskellä luontoa ja siellä häntä odottaa uusia kirjoitustöitä. Mutta on yksi asia, joka alkaa rytmittää taiteilijan arkea syksyn edetessä marraskuulle.

–Urheilua ylipäänsä tykkään seurata, mutta mäkihyppy on jotenkin noussut ykköseksi. Suosikki on Janne Ahonen. Tykästyin aikoinaan häneen ihan esteettisistä syistä. Hänellä oli 90-luvulla kilpaillessaan kasvoilla mahtava kokomaski. Siitä Saksan lehdistökin aikoinaan antoi Ahoselle lempinimen Die Maske.