Meksiko: Yhdysvaltoihin pyrkivien paperittomien siirtolaisten määrä on laskenut 56 prosenttia

Yhdysvallat antoi kesäkuussa Meksikolle 90 päivää aikaa vähentää siirtolaisten liikettä tullimaksujen uhalla.

muuttoliike
Meksiko on kiristänyt rajavalvontaansa. Nyt monen Keski-Amerikasta Yhdysvaltoihin suuntaavan siirtolaisen matka katkeaa ennen pääsyä Yhdysvaltain rajalle. Kuvan siirtolaiset saapuivat heinäkuussa Ciudad Juarezin kaupunkiin Meksikossa.
Siirtolaiset saapuivat heinäkuussa Ciudad Juarezin kaupunkiin Meksikossa. Arkistokuva.David Peinado / EPA

Yhdysvaltoihin pyrkivien paperittomien siirtolaisten määrä on vähentynyt 56 prosenttia toukokuusta lähtien, Meksikon ulkoministeri Marcelo Ebrard kertoi perjantaina lehdistötilaisuudessa.

Meksiko lupasi kesäkuussa vähentää Yhdysvaltoihin liikkuvien siirtolaisten määrää, jotta Yhdysvallat ei ottaisi käyttöön tuontitulleja. Yhdysvallat antoi Meksikolle aikaa muuttoliikkeen hillitsemiseen 90 päivää.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli toukokuussa uhannut kaikkia meksikolaisia tuotteita tullimaksuilla, jos Meksiko ei suitsi maansa läpi Yhdysvaltoihin pyrkivien siirtolaisten muuttoliikettä.

– En usko tullimaksujen uhkaan, koska siirtolaisten määrä on vähentynyt 56 prosenttia, Ebrard sanoo.

Ebrardin on määrä matkustaa Washingtoniin ensi viikolla ja käydä tilannetta läpi Trumpin hallinnon kanssa.

Ebrard lupaa keskustella ensi viikon tiistaina Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen ja ulkoministerin Mike Pompeon kanssa keinoista, joilla paperittomien siirtolaisten muuttoliikettä Väli-Amerikasta saataisiin hillittyä. Ebrardin mukaan paras keino olisi kitkeä köyhyyttä ja väkivaltaa, jotka ovat pääasiallinen syy Väli-Amerikan siirtolaisten liikkeelle lähtöön.

Lue lisää:

Siirtolaiskontrollia kiristäneestä Meksikosta on yhä vaikeampi päästä Yhdysvaltoihin – poliisit kiristävät ja hyväksikäyttävät siirtolaisia

Meksiko puuttunut ihmiskauppaan – pelastanut kymmeniä tuhansia siirtolaisia salakuljettajien käsistä

Meksiko tarjoutuu lähettämään etelärajalleen 6 000 sotilasta välttääkseen Trumpin tullit

Lähteet: AFP, Reuters, BBC