Ukraina ja Venäjä vaihtoivat vankeja – vapautettujen joukossa terrorismista tuomittu ohjaaja ja lentokoneen alasampumiseen liittyvä komentaja

Ukrainassa on arvosteltu myönnytyksiä, joita vankeinvaihdossa tehtiin Venäjälle.

Elokuvaohjaaja Oleg Sentsov halasi tytärtään Kiovan lähistöllä sijaitsevalla Boryspilin kansainvälisellä lentoasemalla 7. syyskuuta, kun vankien luovutus tapahtui. Kuva: Sergei Supinsky / AFP

Ukrainan ja Venäjän välinen vankienvaihto on toteutunut. Molemmat maat vapauttivat 35 vankia.

Vapautettuja venäläisiä todennäköisesti kuljettanut bussi oli valokuvaajien ja toimittajien mielenkiinnon kohteena Moskovan Vnukovon lentokentällä. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA

Venäjän Ukrainaan luovuttamien vankien joukossa on muun muassa elokuvaohjaaja Oleg Sentsov ja 24 merimiestä, jotka otettiin kiinni Mustanmeren laivastoselkkauksen yhteydessä.

Venäjä oli tuominnut Krimin miehitystä vastustaneen elokuvaohjaaja Sentsovin terrorismista 20 vuoden vankeuteen. Sentsovin kannattajien mukaan tuomio annettiin tekaistujen todisteiden perusteella.

Krimiläinen elokuvaohjaaja Oleg Sentsov oikeudenkäynnissä Venäjällä 2015. Kuva: Valeri Matytsin / AOP

Ukrainan vapauttamien vankien joukossa on puolestaan muun muassa Volodymyr Tsemah, jota Hollannin syyttäjäviranomaiset ovat halunneet kuulustella MH17-matkustajalentokoneen alasampumisesta liittyen.

Tsemah toimi vuonna 2014 separatistien ilmatorjunnan komentajana lähellä aluetta, josta malesialaisen matkustajakoneen tuhonnut ilmatorjuntaohjus tiettävästi ammuttiin. Turmassa kuoli 298 ihmistä. Hollannin hallitus sanoo olevansa pettynyt Ukrainan päätökseen vapauttaa Tsemah.

Vapautettuja ukrainalaisia kuljettava lentokone Moskovan Vnukovon kentällä. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA

"Tunteikkaita kohtaamisia lentokentällä"

Vankienvaihto tapahtui samanaikaisilla lennoilla Moskovan ja Kiovan välillä. Kiovassa Boryspilin lentokentällä vapautettuja vankeja olivat vastaanottamassa presidentti Volodymyr Zelenskyi, vapautettujen omaiset ja suuri joukko median edustajia.

Kentällä nähtiin tunteikkaita kohtaamisia, kun omaiset halasivat palaavia vankeja.

Presidentti Zelenskyi luonnehti vankienvaihtoa ensimmäiseksi etapiksi ja askeleeksi Venäjän ja Ukrainan vuoropuhelun palauttamisessa.

Moskovalaisen vankilan edestä lähti lauantaina kohti lentokentää busseja, joissa arveltiin olevan ukrainalaisvankeja. Kuva: AOL/ Andrei Vasilyev

Liennytyksen eleen toivotaan pohjustavan tulevia keskusteluja Itä-Ukrainan sodan umpisolmun avaamiseksi. Zelenskyi toivoi, että pian voitaisiin käydä keskusteluja niin sanotussa Normandian formaatissa, siis Venäjän, Ukrainan, Saksan ja Ranskan kesken.

Vankienvaihto on myös sulka hattuun Ukrainan uudelle presidentille. Toisaalta Ukrainassa on myös kovasanaisesti arvosteltu myönnytyksiä, joita vankeinvaihdossa tehtiin Krimiä miehittävälle ja Itä-Ukrainan separatistialueita ylläpitävälle Venäjälle.

Suunnitellusta vankienvaihdosta kerrottiin enimmäisen kerran jo viikko sitten, mutta tieto peruttiin myöhemmin.

Lisää aiheesta: