1. yle.fi
  2. Uutiset

Presidentti Niinistö: Vankien vaihto Venäjän ja Ukrainan välillä tervetullut ensiaskel rauhanprosessissa

Kumpikin maa vapautti 35 vankia, lentokoneet lensivät samanaikaisesti Moskovaan ja Kiovaan.

Sauli Niinistö
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö
Tasavallan presidentti Sauli NiinistöRoni Rekomaa / Lehtikuva

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ottanut kantaa Twitterissä Venäjän ja Ukrainan väliseen vankienvaihtoprosessiin.

Venäjän valtiontelevision Rossija24:n mukaan vankienvaihto alkoi lauantaina, kun Ukrainan hallituksen lentokone lähti Moskovasta kohti Kiovaa kuljettaen ilmeisesti ukrainalaisvankeja. Samoihin aikoihin venäläiskone lähti Kiovasta kohti Moskovaa mukanaan oletetusti vaihdettavat venäläisvangit.

Niinistö sanoi vankien vaihdon olevan tervetullut ensimmäinen askel eteenpäin Venäjän ja Ukrainan välillä sekä hyödyllinen Normandian prosessin jatkamisessa. Normandian prosessilla viitataan neuvotteluihin, joihin ovat osallistuneet Venäjän ja Ukrainan lisäksi Ranska ja Saksa.

Niinistö kuitenkin muistutti, että vuonna 2014 ja 2015 solmittujen Minskin rauhansopimusten täyttämiseksi tarvitaan vielä paljon monia eri vaiheita ja Moskovan ja Kiovan välinen vuoropuhelu on siksi välttämätöntä.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin totesi muutama päivä sitten, että sopimus vankienvaihdosta Ukrainan kanssa on viimeistelyä vaille valmis..

Putinin mukaan vankienvaihdon yhtenä tavoitteena on "maiden välisten jännitteiden lieventäminen ja suhteiden normalisoiminen."

Ukrainan ja Venäjän tukemien kapinallisten välisissä yhteenotoissa on kuollut noin 13 000 ihmistä.

Vaihdettavien vankien joukossa arvellaan olevan 24 ukrainalaista merimiestä, jotka Venäjä pidätti Kertshinsalmessa sekä tunnettu ukrainalainen elokuvaohjaaja Oleg Sentsov. Venäjälle palautettavien joukossa arvellaan olevan muun muassa Venäjän valtiolliselle RIA Novosti -uutistoimistolle työskentelevä toimittaja Kyrylo Vyšynskinin.

Lue lisää:

Ukraina ja Venäjä vaihtoivat vankeja – vapautettujen joukossa terrorismista tuomittu ohjaaja ja lentokoneen alasampumiseen liittyvä komentaja

Lue seuraavaksi