Trump ilmoitti keskeyttävänsä rauhanneuvottelut äärijärjestö Talibanin kanssa torstaisen pommi-iskun takia

Rauhanneuvotteluiden oli tarkoitus jatkua sunnuntaina Camp Davidissa Yhdysvalloissa.

Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti neuvotteluiden keskeyttämisesti Twitterissä.Shawn Thew / Epa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo viestipalvelu Twitterissä, että hän keskeyttää käynnissä olleet rauhanneuvottelut äärijärjestö Talibanin kanssa. Trump perusteli päätöstään luottamuspulalla, sillä Taliban-liike on jatkanut iskujaan neuvotteluiden aikana.

– Jos Taliban ei suostu tulitaukoon rauhanneuvotteluiden aikana, ei heillä varmastikaan ole valtaa neuvotella merkityksellistä rauhansopimusta, Trump kirjoittaa.

Taliban-liike myönsi olleensa Kabulissa torstaina tehdyn pommi-iskun takana. Iskussa kuoli 11 ihmistä, mukaan lukien yksi Yhdysvaltojen sotilas.

Yhdysvallat ja Taliban-liike olivat työstäneet rauhansopimusta, jonka toteutuminen olisi johtanut Yhdysvaltojen joukkojen vetäytymiseen Afganistanista.

Alkuviikosta Yhdysvaltain Afganistanin-erikoislähettiläs Zalmay Khalilzad sanoi, että Yhdysvallat ja Taliban-liike ovat periatteessa saavuttaneet neuvotteluratkaisun. Khalizad on kuitenkin palannut Qatariin ilmeisesti uusia neuvotteluja varten.

Yhdysvaltojen edustajien, Taliban-johtajien ja Afganistanin presidentin oli määrä jatkaa neuvotteluita Camp Davidissa Yhdysvalloissa sunnuntaina.

Afganistanin presidentin Ashraf Ghanin kanslia kommentoi sunnuntaina käännettä todeten, että rauhansopimus osapuolen välillä on mahdollinen vasta, kun Taliban lopettaa väkivallan.

– Todellinen rauha saavutetaan, kun Taleban suostuu tulitaukoon, kerrottiin presidentinkansliasta.

Lisää aiheesta:

Afganistanissa tunnustellaan rauhaa väkivallan varjossa – Taliban-liike kiihdyttää iskujaan

Jo toinen pommi-isku Kabulissa tällä viikolla – ainakin 12 ihmistä on kuollut ja yli 40 loukkaantunut autopommi-iskussa diplomaattialueelle

Kabulissa ainakin 16 kuollut Talibanin tekemässä pommi-iskussa

Yhdysvallat valmis viimeistelemään rauhanneuvottelut Talibanin kanssa – neuvottelut jatkuvat tällä viikolla

Lähteet: Reuters, AP, AFP