Moskovan paikallisvaaleissa havaittu vaalivilppiä – äänestysprosentti jäämässä hyvin pieneksi

Oppositiojohtaja Navalnyi kehotti äänestäjiä tukemaan ehdokkaita, joilla on parhaimmat mahdollisuudet lyödä valtapuolue.

Venäjän politiikka
Presidentti Putin antoi äänensä Moskovan kaupunginduuman vaaleissa.
Presidentti Putin antoi äänensä Moskovan kaupunginduuman vaaleissa. Alexei Nikolsky/ AOL

Venäjällä on tänään sunnuntaina äänestetty useissa alueellisissa ja kunnallisissa vaaleissa.

Suurin mielenkiinto kohdistuu kuitenkin Moskovaan, jossa valitaan kaupunginduuma. Sekä presidentti Vladimir Putin että oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kävivät päivällä antamassa äänensä pääkaupungissa. Muut äänioikeutetut eivät ole olleet yhtä aktiivisia.

– Täällä Moskovassa äänestysaktiivisuus näyttää jääneen hyvin alhaiseksi, kuten edellisissäkin vaaleissa. Äänestysaktiivisuus jäänee reiluun 20 prosenttiin. Päivän aikana on tullut paljon tietoa vaalivilpistä niin riippumattomassa mediassa kuin vaaleja valvovalta organisaatiolta Golosiltakin, Yle Uutisten Moskovan-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen kertoo.

Vaalituloksia odotetaan maanantaina.

Moskovassa on vaalien alla järjestetty mielenosoituksia, koska vaaliviranomaiset ovat estäneet useita oppositiopoliitikkoja asettumasta ehdolle. Poliisi on hajottanut mielenosoituksia poikkeuksellisen kovakouraisesti. Lisäksi useita oppositiopoliitikkoja ja heidän kannattajiaan on pidätetty ja vangittu.

Oppositiojohtaja Alekseii Navalnyi äänesti sunnuntaina  Moskovassa.
Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi äänesti sunnuntaina Moskovassa. Sergei Bobylev/ AOL

Oppositiojohtaja Navalnyi on kehottanut äänestäjiä rankaisemaan Kremliä ja tukemaan niitä ehdokkaita, joilla on parhaimmat mahdollisuudet lyödä Yhtenäinen Venäjä -valtapuolueen ehdokkaat.

Pietarin vaaleissa äänestetään tänään kuvernööristä. Vaalit ovat herättäneet paljon huomiota, sillä Venäjän hallinto on antanut tukensa virkaa tekevälle kuvernöörille Aleksandr Begloville. Beglov on kuitenkin pietarilaisten keskuudessa epäsuosittu.

Lisää aiheesta:

"Meitä ei voi enää pelotella" – Nuoret rynnivät Venäjää ravisteleviin protesteihin, opettajien painostuksesta huolimatta

Lähteet: AFP, Reuters