Taifuuni Faxai iski Tokion alueelle – ainakin 30 loukkaantunut, lähes miljoona kotitaloutta ilman sähköä

Ainakin yksi ihminen on kuollut myrskyssä. Tuulet ovat puhaltaneet jopa 60 metriä sekunnissa.

Tokio
Nainen piteli sateenvarjostaan kiinni tuulten yltyessä Tokiossa 8. syyskuuta.
Nainen piteli sateenvarjostaan kiinni tuulten yltyessä Tokiossa 8. syyskuuta.Charly Triballeau / AFP

Japanissa voimakas taifuuni Faxai on rantautunut pääkaupunki Tokion itäpuolelle varhain aamulla. Tuulet ovat puhaltaneet jopa 60 metriä sekunnissa. Taifuuni on tuonut mukanaan myös rankkasateita.

Ainakin 30 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen. Uutistoimistojen mukaan myrskyssä on kuollut ainakin yksi henkilö.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tuulet ovat olleet ennätyksellisen kovia ja jotkut joet ovat olleet vaarassa tulvia yli. Viranomaiset varoittivat, että ulkona liikkuminen olisi uhkarohkeaa. Tokiossa asuu noin 36 miljoonaa ihmistä.

Yli 900 000 kotitaloutta on kärsinyt sähkökatkoista, ja myrsky on aiheuttanut laajoja häiriöitä alueen liikenteeseen. Esimerkiksi junaliikennettä on jouduttu pysäyttämään, uutisoi Japanin yleisradioyhtiö NHK (siirryt toiseen palveluun). Lentokentillä on peruttu yli 100 kotimaan lentoa.

Esimerkiksi Chiban alueella on vahingoittunut useita taloja. Yokohamassa, Tokion eteläpuolella, rakennustelineet romahtivat tielle. Ichikawan kaupungissa myrsky ravisteli katukylttejä ja heilutti rakennuksia.

Japaniin rantautuu vuosittain 4–5 taifuunia, mutta on epätavallista että ne tulevat näin lähelle Tokiota. NHK:n mukaan Faxai on viime vuosien voimakkain myrsky Tokiossa.

NHK tviittasi varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa, että taifuuni on aiheuttanut suurta haittaa työmatkalaisille, mutta luotijunat kulkevat jälleen.

Viranomaiset varoittivat ennakkoon korkean aallokon, tulvan ja maanvyöryjen uhasta ja kehottivat yli 100 000 ihmistä lähtemään evakkoon Kanagawassa, Shizuokassa ja Tokion metropolialueella.

Lisäksi 2,4 miljoonalle ihmiselle annettiin NHK:n mukaan kehotus valmistautua mahdolliseen evakuointimääräykseen Kanagawassa, Shizuokassa ja lähialueilla.

Japanin Ilmatieteen laitoksen mukaan taifuuni voi tuoda mukanaan jopa ennätysmäiset sateet ja tuulen. Hirmumyrskyn on arvioitu nostavan dramaattisesti vedenpintaa Tokionlahdella.

– Tässä taifuunissa erityistä on se, että päivällä se voimistui hyvin nopeasti kategoriasta yksi kategoriaan neljä. Nyt se on laantunut kategoriaan kaksi. Sadetta voi tulla jopa 150–400 millimetriä, sanoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi.

Hirmumyrskyn vuoksi monet kaupat ja huvittelukeskukset sulkivat ovensa tavallista aikaisemmin. Näiden joukossa oli myös Tokion Disneyland-huvipuisto.

Viranomaiset varoittavat, että myrskyn jälkeen lämpötila Tokion alueella voi nousta jopa 36 asteeseen.

Taifuunin reitti näkyy tästä Suomen Ilmatieteen laitoksen julkaisemasta animaatiosta. Tviitin julkaisuhetkellä taifuuni oli kolmoskategoriassa.

Ulkoministeriö kehottaa tekemään matkustusilmoituksen

Suomen ulkoministeriö pyytää alueella olevia suomalaisia seuraamaan viranomaisten tiedotteita ja paikallista mediaa sekä tekemään matkustusilmoituksen osoitteessa matkustusilmoitus.fi (siirryt toiseen palveluun).

Tokion suurlähetystön facebook-sivulla kerrotaan, että Taifuuni Faxai on lähestymässä Japanin pääsaari Honshun kaakkoisosaa ja Ogasawaran saariryhmää, ja sen odotetaan lähestyvän Kanton aluetta ja suur-Tokiota sunnuntain-maanantain aikana. Suurlähetystö seuraa tilannetta.

Hätätilanteessa ulkoministeriö pyytää ottamaan yhteyttä sen päivystyskeskukseen +358 9 160 55 555 tai lähettämään sähköpostia osoitteeseen paivystys.um@formin.fi (siirryt toiseen palveluun).

Taifuunin kulkua voi seurata ja lisätietoja myrskystä saa muun muassa Japanin meteorologian laitos JMA (siirryt toiseen palveluun):lta ja Japanin yleisradioyhtiö NHK:n uutissivustolta (siirryt toiseen palveluun).

Finnairin Japanin-lennot lähtivät suunnitellusti

Useat kansainväliset lentoyhtiöt, kuten American Airlines ja Cathay Pacific Airways, ovat peruneet lentonsa Japaniin sunnuntaina ja maanantaina.

Finnairin mukaan sen molemmat Tokion-lennot sekä lennot Osakaan ja Nagoyaan lähtivät sunnuntaina aikataulun mukaan.

– Lentoaika on noin 12 tuntia ja lähempänä täsmentyy onko syytä käyttää varalaskeutumispaikkaa kovien tuulten vuoksi lähinnä Tokion Naritan kentän osalta, kertoo Johanna Joutsiniemi Finnairin viestinnästä.

Lennot ovat laskeutumassa Japaniin varhain aamulla Suomen aikaa.

Lisää aiheesta:

NHK: Typhoon Faxai approaches eastern Japan (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, Reuters