1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhtenäinen Venäjä

Yhtenäinen Venäjä kärsi vaalitappion Moskovassa – puolue ilmoittaa saaneensa enemmistön useimmilla paikallisvaalialueilla

Sunnuntain paikallisvaaleissa valittiin kaikkiaan 13 alueparlamentin päättäjät. Opposition mukaan vaaleissa on tapahtunut laajaa vilppiä.

Yhtenäinen Venäjä
Paikallisvaalien mainontaa Moskovassa 6.9.2019.
Katumainontaa Moskovassa paikallisvaalien alla.Yuri Kochetkov / EPA

Venäjällä valtapuolue Yhtenäinen Venäjä on kärsinyt vaalitappion Moskovassa. Puolue sai kaupunginduumaan 24 edustajaa, kun aiemmin sillä oli valtuustossa 40 paikkaa. Lisäksi kommunistit saivat 14 paikkaa sekä Jabloko ja Oikeudenmukainen Venäjä kolme paikkaa kukin.

Yhtenäinen Venäjä ei virallisesti edes osallistunut Moskovan vaaliin, vaan sen ehdokkaat olivat ehdolla itsenäisinä ehdokkaina. Tempullaan ehdokkaat yrittivät ilmeisesti ottaa etäisyyttä puolueeseen, jonka suosio on viime vuosina ollut alamäessä.

Sunnuntain paikallisvaaleissa valittiin useiden pormestarien ja joidenkin muiden paikallishallinnon jäsenien ohella kaikkiaan 13 alueparlamentin päättäjät. Yhtenäinen Venäjä ilmoitti saaneensa enemmistön 11:ssä niistä 12:sta alueesta, joilla se asetti ehdokkaita.

Vain Habarovskin alueella Kaukoidässä puolue ei saavuttanut enemmistöä. Siellä selkeän voiton vei kansallismielinen LDPR-puolue.

Oppositioehdokkaiden torjuminen käynnisti mielenosoitukset

Vaaleja on pidetty mittarina presidentti Vladimir Putinin suosiolle. Putinin ja Yhtenäisen Venäjän suosio on mielipidemittauksissa ollut laskussa parin viime vuoden ajan. Venäläisten tyytymättömyyttä on ruokkinut muun muassa nihkeä talouskasvu.

Tänä kesänä vaaleja on edeltänyt Moskovan poikkeuksellinen liikehdintä, joka alkoi kun vaaliviranomaiset päättivät estää useiden opposition ehdokkaiden pääsyn vaaleihin. Vaikka Moskovan kaupunginduuman päätösvalta on varsin vähäinen, aiheutti tämä pääkaupungissa suurimmat hallituksen vastaiset mielenosoitukset sitten vuoden 2012. Mielenosoitukset johtivat laajoihin pidätyksiin ja yli kymmenen ihmistä sai niiden takia vankilatuomion.

Opposition mukaan vaaleissa on tapahtunut laajaa vilppiä.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kehotti ennen vaaleja äänestäjiä rankaisemaan Kremliä ja tukemaan niitä ehdokkaita, joilla on parhaimmat mahdollisuudet lyödä Yhtenäinen Venäjä -valtapuolueen ehdokkaat.

Lue lisää:

Moskovan paikallisvaaleissa havaittu vaalivilppiä – äänestysprosentti jäämässä hyvin pieneksi

Venäjällä keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja pahoinpideltiin kodissaan

Moskovan demokratiaa vaativat mielenosoitukset säikäyttivät viranomaiset – Kovat otteet kertovat Venäjän hallinnon haluttomuudesta uudistuksiin

"Meitä ei voi enää pelotella" – Nuoret rynnivät Venäjää ravisteleviin protesteihin, opettajien painostuksesta huolimatta

Lähteet: Tass

Lue seuraavaksi