Kuntatalous kireällä – Kainuuseen haetaan tälle vuodelle valtionavustuksia yhteensä yli kolmea miljoonaa

Kainuun kahdeksasta kunnasta neljä hakee valtiolta harkinnanvaraista valtionosuutta.

kuntatalous
Setelitalo ja laskin.
Kainuussa on laskettu rahoja, ja huomattu, etteivät varat ihan riitä. (Kuvituskuva)Ismo Pekkarinen / AOP

Hyrynsalmi, Ristijärvi, Paltamo ja Kuhmo ovat hakeneet harkinnanvaraista valtionosuutta tälle vuodelle. Harkinnanvarainen valtionosuus on valtionavustus vaikeassa taloudellisessa tilanteessa oleville kunnille.

Hyrynsalmi hakee 450 000 euroa (siirryt toiseen palveluun), Paltamo 750 000 euroa, (siirryt toiseen palveluun) Ristijärvi 880 000 euroa (siirryt toiseen palveluun) ja Kuhmo jopa miljoonaa (siirryt toiseen palveluun) euroa.

Kaikilla kunnilla on omat syynsä talousvaikeuksiin, mutta varsinkin sote-kuntayhtymän yllättävän suuri alijäämä vaikuttaa kaikkien taloustilanteeseen. Muita syitä ovat muun muassa suuret investoinnit sekä sisäilmaongelmaisten kiinteistöjen kulut.

Hyrynsalmella tunnustetaan, että tarvetta olisi jopa 1,5 miljoonalle lisäeurolle.

– Erityisesti sote -kuntayhtymän suuri alijäämä sekä käytöstä poistettujen ja vajaakäyttöisten rakennusten alijäämäkirjausten vaikutus kunnan talouteen hidastavat merkittävästi talouden sopeuttamisohjelman toteuttamista, kommentoi Hyrynsalmen kunnanjohtaja Heimo Keränen.

Myös verotulojen ja valtionosuuksien määrän väheneminen tekee ison loven kuntatalouteen.

– Paltamon kunnan tilanne on haastava. Sote-kuntayhtymän alijäämä ja menojen kasvu vaikuttavat kunnan talouteen merkittävästi. Myöskään verotulot ja valtionosuudet eivät toteudu suunnitellusti, kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi kertoo.

Harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta myönnetään ensisijaisesti niille kunnille, joissa taloudellisten vaikeutuksien syyt ovat olleet poikkeuksellisia ja tilapäisiä. Ehtona on, että kunta on hyväksynyt taloutensa tasapainottamiseksi toteutettavia toimenpiteitä.

Harkinnanvaraisista valtionosuuksista päätetään vuoden lopussa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)