Hyppää sisältöön

Kennelliitto suosittelee välttämään koirien kuonokontaktia – Ruokavirastoon tullut kymmenkunta ilmoitusta eri puolilta Suomea, viranomaiset rauhoittelevat koiranomistajia

Etelä-Pohjanmaalla levinnyt epäily sai alkunsa teuvalaisen koiranomistajan päivityksestä, ja on jo ehtinyt johtaa erilaisiin varotoimiin.

Norjassa sairastuneet koirat kärsivät verisestä ripulista sekä oksentelemisesta. Kuvituskuva. Kuva: Yle

Kennelliitto suosittelee koiranomistajia välttämään kuonokontaktia tuntemattomien koirien kanssa Norjan tautitapauksien vuoksi. Muutenkin liitto kehottaa varovaisuuteen, ja tarkistamaan rokotusten voimassaolon.

Epäilyt Norjan taudin leviämisestä Suomeenkin alkoivat Etelä-Pohjanmaalta. Teuvalainen koiranomistaja päivitti Facebookissa sunnuntaina omien koiriensa tilanteesta.

Toinen koira menehtyi rajuun ripulitautiin puolitoista viikkoa sitten, ennen kuin eläinlääkäriin ehdittiin. Vajaa viikko myöhemmin toinen koira sairastui samalla tavalla, mutta se onnistuttiin hoitamaan kuntoon.

Julkinen päivitys on lähtenyt leviämään nopeasti ja esimerkiksi seinäjokelainen eläinlääkäriasema päätyi vielä samana päivänä ohjeistamaan erityiseen varovaisuuteen: koirat on pidettävä autossa, kun tulee ilmoittautumaan vastaanotolle, kontaktit on minimoitava ja hygieniasta on pidettävä erityishuolta.

Teuvalla kunnallisena eläinlääkärinä toimiva Tarja Väisänen on hänkin vain nähnyt koiranomistajan Facebook-päivityksen. Muita vastaavia tapauksia alueella ei ole tiedossa. Väisäsen mukaan Teuvalla viikoittain järjestetyt junior handler -tapaamiset on nyt peruttu varotoimenpiteenä.

Kymmenkunta ilmoitusta eri puolilta Suomea

Myös Ruokavirastoon tuli heti maanantaiaamuna kyselyitä Etelä-Pohjanmaan tapauksesta, mutta mitään tietoa siitä ei vielä ole eikä asiaan voi näin ollen ottaa kantaa. Ylitarkastaja Virva Valle arvioi, että kyse voi olla aivan mistä tahansa äkillisestä sairaudesta. Asiaa kuitenkin seurataan tarkoin.

Seuraeläinten patologisiin tutkimuksiin erikoistunut tutkija Outi Simola Ruokavirastosta tarkentaa, että virasto on saanut eri puolelta Suomea vajaa kymmenkunta ilmoitusta ripuloivista ja oksentelevista koirista sen jälkeen, kun Norjan tilanne tuli ilmi.

– Äkillisiä, verisiä suolistosairauksia esiintyy koirilla säännöllisesti ympäri vuoden ja eri puolilla Suomea. Nyt kun on ollut taas vähän lämpimämpää, sekin voi aiheuttaa sairastumisia, erikoistutkija Outi Simola toteaa.

Outi Simolan mukaan hysteriaan ei ole syytä, koska ei ole olemassa viitteitä koirasta toiseen tarttuvasta taudista. Koiranomistajien kannattaa silti olla valppaana.

– Koiraa ei kannata päästää uimaan tai juomaan likaiseen, seisovaan vesilammikkoon, eikä syömään pilaantuvaa maa-ainesta.

Seinäjoen alueen johtava hygieenikko: Ei tarvitse olla huolissaan

Seinäjoen alueen johtava hygieenikko Seppo Kangas on varsin rauhallinen. Hänen mukaansa mitään normaalista poikkeavaa ei ole toistaiseksi ilmennyt. Jos tapauksia tulee enemmän, aletaan tutkia tarkemmin.

Hän ohjeistaakin eläinlääkäreitä ottamaan näytteitä ja ilmoittamaan asiasta eteenpäin Ruokavirastolle ja läänineläinlääkärille, jos rajuista ripulioireista kärsiviä koiria tulisi vastaanotolle.

Norjan tilanne tuntuu Kankaasta kuitenkin hurjalta. Mutta pitääkö Etelä-Pohjanmaalla olla huolissaan?

– Ei pidä olla tässä vaiheessa. Seurataan tilannetta.

Norjassa löydetty kahta bakteeria

Norjassa yli 20 koiraa on menehtynyt sairauteen, jonka alkuperä on vielä hämärän peitossa. Sairastuneita koiria on tiettävästi kymmeniä. Ruokavirasto päätyi viime perjantaina tiedotteessa suosittelemaan, että koiranomistajat välttäisivät matkustamista Norjaan.

Norjassa kuolleista koirista on tutkimuksissa löydetty kahta eri bakteeria, jotka molemmat aiheuttavat ripulia. Norjan eläinlääkintäinstituutin mukaan (siirryt toiseen palveluun) ei kuitenkaan ole varmaa, että juuri nämä bakteerit ovat koirien sairastumisten ja kuolemien syynä.

Ruumiinavauksissa koirilla on havaittu verinen suolistotulehdus.

Norjan eläinlääkintäinstituutti kertoi tutkimustuloksista viikonvaihteessa.

Lisätietoa Norjasta on luvassa tiistaina

Viime viikkojen rajut tautitapaukset ovat nostaneet esille myös aiempia epidemiatyyppisiä sairastumisia. Esimerkiksi 1990-luvulla vastaavantyyppinen veriripulisairaus tappoi varsinkin suomenpystykorvia. Edelleenkin tapauksia esiintyy syksyisin erityisesti Pohjois-Karjalassa.

Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen kertoo, että 90-luvulla Suomessa koiria sairastuttaneen ja tappaneen taudin aiheuttajaa ei saatu tutkimuksista huolimatta selville, joten sen mahdollista yhteyttä nyt Norjassa ilmenneisiin tapauksiin ei voida tietää.

Kennelliitto suhtautuu vakavasti Norjan tautitapauksiin, mutta Lehkonen haluaa kuitenkin rauhoitella koiranomistajia.

– Ripulitauteja ja veriripulia koirilla esiintyy tämän tästä. Useimmiten koira toipuu nesteytyksellä, jos hoito päästään aloittamaan nopeasti. Nyt Norjassa sairastuneetkin koirat ovat toipuneet, kun ne on saatu nopeasti hoitoon.

Kennelliiton mukaan koiranomistajien on syytä olla varovaisia, mutta paniikkiin ei ole syytä.

– Nyt odotetaan lisätietoa ja sitä on luvattu Norjasta tiistaina, Lehkonen kertoo.

Lue lisää:

.
.