Intia löysi Kuusta kadonneen aluksensa – Vikram-laskeutumisluotaimeen ei kuitenkaan ole saatu yhteyttä, eikä sen kunnosta tiedetä

Intian avaruustutkimusjärjestö ISRO menetti yhteyden Kuuhun laskeutumassa olleeseen luotaimeen lauantaina.

Kuu
Intian avaruushallinnon havainnolistamiskuva Vikram-laskeutumisluotaimesta.
Intian avaruushallinnon havainnolistamiskuva Vikram-laskeutumisluotaimesta. ISRO HANDOUT / EPA

Intia on paikallistanut Kuun pinnalta viikonloppuna kadonneen aluksensa.

Vikram-laskeutumisluotain on löydetty Kuuta kiertävän Chandrayaan-2 -luotaimen lämpökameran avulla. Vikramiin ei toistaiseksi ole saatu yhteyttä, eikä sen tilasta ole tietoa.

Vikram ja sen Kuuhun kuljettama mönkijä ovat saattaneet vahingoittua epäonnistuneessa laskeutumisyrityksessä viime viikonloppuna.

Vikramin laskeutuminen Kuun pinnalle sujui hyvin, kunnes siihen menetettiin yhteys vain 2 kilometriä ennen kosketusta Kuun pintaan.

Intian kantoraketti Chandrayaan-2.
Intian Chandrayaan-2 -kuuraketti laukaistiin matkaan heinäkuun 22. päivä Sriharikotassa, Intiassa.ISRO / EPA

Intian avaruustutkimusjärjestön ISRO:n johtajan K. Sivanin mukaan Vikramin laskeutuminen oli todennäköisesti ns. kova laskeutuminen, eli se törmäsi hallitsemattomasti Kuun pintaan.

Pehmeä laskeutuminen puolestaan tarkoittaa sitä, että laskeutumisluotain laskeutuu hallitusti ja vahingoittumatta Kuun pinnalle. Vain Neuvostoliitto, Yhdysvallat ja Kiina ovat onnistuneet suorittamaan pehmeän laskeutumisen Kuun pinnalle.

Intian 6-pyöräisen mönkijän tarkoituksena on tutkia Kuun etelänapaa ja vahvistaa aiemmat havainnot veden muodostamasta jäästä alueella esiintyvissä kraatereissa.

Lue myös:

Intian avaruusohjelmalle takaisku – yhteys kuuluotaimeen katkesi kesken laskeutumisen

Kiina löysi Kuun kääntöpuolelta outoa värikästä mönjää – Suomalaistutkija: "Se on lasia"