Hyppää sisältöön

Saavatko vihreät historiallisen vaalivoiton ja kostavatko äänestäjät tietullit oikeistopopulisteille? – Norja äänestää aluevaaleissa

Äänestäjää odottaa vaalipaikalla suomalaisesta näkökulmasta monimutkainen puoluelistojen ja ehdokasnimien valinta.

Norjan pääministeri Erna Solberg äänesti Bergenissä yhdessä miehensä Sindre Finnesin kanssa. Kuva: Marit Hommedal / EPA

Norjassa äänestetään tänään kunta- ja aluevaaleissa, joissa ennätysmäärän äänestäjistä ennakoidaan vaihtavan puoluetta.

Aftenposten-sanomalehden analyysin (siirryt toiseen palveluun) mukaan näissä vaaleissa on kyse protestista, ja tämä lupaa huonoa sekä keskustaoikeistolaiselle pääministeripuolueelle Høyrelle että Työväenpuolueelle.

Tämän päivän vaaleista on Norjan yleisradioyhtiön NRK:n julkaiseman viimeisimmän mielipidemittauksen (siirryt toiseen palveluun) perusteella tulossa historiallisen kehno Työväenpuolueelle. Myös Høyrelle mielipidetiedustelu povaa surkeaa tulosta.

Ympäristöpuolue Vihreille sama mittaus ennustaa kaikkien aikojen parasta tulosta. Myös Keskustapuolue on saamassa erittäin hyvän kannatuksen.

Mielipidemittauksen perusteella Työväenpuolueen kuntavaalikannatus olisi 22,3 prosenttia, eli yli kymmenen prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisissä vaaleissa. Høyren kannatus olisi nyt 18,4, eli laskua olisi noin viisi prosenttiyksikköä.

Keskustapuolueen kannatus on mittauksessa 15,2 prosenttia, eli lähes seitsemän prosenttiyksikköä edellisvaaleja enemmän.

Ympäristöpuolueen kannatuksen mielipidetiedustelu ennustaa yli kaksinkertaistuvan 10 prosenttiin.

Oikeistopopulistisen Edistyspuolueen kannatus olisi 7,3, Sosialistisen vasemmistopuolueen 6,4, liberaalipuolue Venstren 5,4, Kristillisen kansanpuolueen 4,6 ja laitavasemmiston Punaisten 4,3 prosenttia.

Suosiotaan kasvattaneet Ympäristöpuolue Vihreät, Sosialistinen vasemmistopuolue ja Punaiset voivat siis syödä Työväenpuolueen kannatusta pahasti.

Näiden kolmen puolueen mielipidetiedusteluissa saama hyvä kannatus saattaa kuitenkin jäädä toteutumatta, sillä niiden tukijoiden joukossa on paljon nuoria, jotka helposti jättävät käyttämättä äänioikeutensa.

Edellisissä vaaleissa vuonna 2015 Työväenpuolue nappasi täpärästi vallan Oslon kaupungintalossa keskustaoikeistolaiselta Høyreltä. Kuva: Rex Features / AOP

Tienkäyttömaksut vaalien kuuma peruna

Hallituksessa istuvassa oikeistopopulistisessa Edistyspuolueessa jännitetään, rankaisevatko tietulleista raivostuneet äänestäjät puoluetta hallituksen tienkäyttömaksuista vastikään tekemästä sopimuksesta.

Tietullisopimus on nostattanut monissa äänestäjissä kapinahenkeä, muistuttaa Aftenposten vaalianalyysissään (siirryt toiseen palveluun).

Vaikka tiemaksuja vastustava Kansalaiskampanja tiemaksuja vastaan -puolue saa NRK:n valtakunnallisessa kannatusmittauksessa vain 1,3 prosentin tuen, on se joillakin paikkakunnilla, kuten Bergenissä, erittäin suosittu.

Kansalaiskampanja tiemaksuja vastaan -puolue, joka haluaa poistaa maksut kokonaan, syönee etenkin Edistyspuolueen kannatusta.

Tienkäyttömaksut ovat olleet Norjassa viime kuukausina kuuma puheenaihe ja kiistely on jatkunut hallituspuolueiden elokuussa solmimasta sopimuksesta (siirryt toiseen palveluun) huolimatta.

Saavutettu sopu merkitsee muun muassa panostusta joukkoliikenteeseen ja tiemaksujen poistoa monilla kaupunkien ulkopuolisilla alueilla.

Sopimuksen voittajina on pidetty kaupunkien ulkopuolisia seutuja.

Norjan pääministeri, Høyre-puolueen Erna Solberg vieraili elokuun alussa Länsi-Norjan Rundessa osana vaalikampanjaa. Kuva: Heiko Junge / EPA

Kunta- ja aluevaaleissa äänioikeus on 4,2 miljoonalla ihmisellä (siirryt toiseen palveluun). Äänestäjiä on noin 180 000 enemmän kuin edellisisssä vaaleissa vuonna 2015. Niissä vaaleissa äänioikeuttaan käytti 60,2 prosenttia. Suomessa kuntavaalien äänestysprosentti oli vuoden 2017 vaaleissa 58,8. (siirryt toiseen palveluun)

Ennakkoäänestyksen on raportoitu olleen tänä vuonna edellisvaaleja vilkkaampaa, mikä voi ennakoida äänestysprosentin kasvua.

Äänestäjää odottaa vaalipaikalla tarkkuutta vaativa urakka

Norjassa äänestäminen on Suomen kuntavaaleja hieman monimutkaisempaa (siirryt toiseen palveluun), sillä yhden ehdokkaan äänestämisen sijaan äänestetään puoluelistoja ja henkilöitä.

Äänioikeutetulla on mahdollisuus äänestää tiettyä puoluetta valitsemalla lista, jolle puolue on asettanut ehdokkaat valmiiseen järjestykseen.

Halutessaan äänestäjä voi kuitenkin muuttaa tätä järjestystä valitsemalla puoluelistalla olevista nimistä itselleen mieluisimmat. Nimiä voi valita ehdokkaiden joukosta haluamansa määrän.

Oman lisänsä tuo vielä se, että äänestäjä voi myös itse kirjoittaa äänestyslipukkeelle puolueen, ryhmittymän tai ehdokkaan nimet.

Kuntavaaleja ja aluevaaleja varten jokaisella ehdokkaita asettaneella puolueella on omat listansa.

Suomen Oslon-suurlähetystön viestintävastaava Reetta Erlien on kuvaillut Norjan äänestyksen erikoisuuksia tarkemmin blogikirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun).

.
.