Kulmunin kärkipesti herättää toiveita Lapissa – kotiseutu lataa odotuksia aluepolitiikkaan

Lapissa toivotaan, että alueen tärkeät hankkeet saavat vauhtia – ja rahaa.

Katri Kulmuni
Keskustan uudeksi puheenjohtajaksi valittu Katri Kulmuni menossa pitämään kiitospuhettaan puheenjohtajavaalin jälkeen keskustan ylimääräisessä puoluekokouksessa Kouvolassa lauantaina 7. syyskuuta.
Keskustan uudeksi puheenjohtajaksi valittu Katri Kulmuni menossa pitämään kiitospuhettaan puheenjohtajavaalin jälkeen keskustan ylimääräisessä puoluekokouksessa Kouvolassa lauantaina 7. syyskuuta.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Torniolaisen Katri Kulmunin valinta Keskustan johtoon ilahduttaa Kulmunin kotiseudulla. Torniolainen elinkeinoministeri Katri Kulmuni voitti haastajansa puolustusministeri Antti Kaikkosen keskustan puheenjohtajakisassa lauantaina. Kulmuni vei kilpailun äänin 1092-829.

Meri-Lapissa uskotaan, että hallitus huomioi jatkossa nykyistä paremmin maan erilaisten alueiden ja pientenkin kaupunkien asiat sekä pohjoisen hankkeiden rahoitustarpeet.

Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen uskoo, että valtion rahoituksen saaminen alueen hyville hankkeille on nyt helpompaa, kun päättäjien pöydissä on käsitys Meri-Lapin tarpeista.

– Hyvä esimerkki on Laurila–Tornio -rata. Me olemme parikymmentä vuotta tehneet sen eteen töitä, ja nyt kun Katri Kulmuni oli hallitusneuvotteluissa, sinne se saatiin hallituksen listalle.

Nousiaisen mukaan puheenjohtajan avainasema on näkynyt aiemminkin rahanjaossa.

– Voi viime kaudelta Sipilää muistella, että Oulun satama syvennettiin, Kemi– Oulu -tien kunnostus eteni ja tietenkin Kempeleen rampit siellä etunenässä.

"Aluepoliittinen ajattelu saa uuden merkityksen"

Meri-Lapin kehittämiskeskuksen eläkkeellä oleva toimitusjohtaja, Simon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Martti Ruotsalainen on kaupunginjohtaja Nousiaisen kanssa samoilla linjoilla. Ruotsalainen arvioi, että Kulmunin kaudella on luvassa aluepoliittisia toimia, jotka näkyvät paitsi seutukaupungeissa, myös koko Lapissa.

– Uskon, että aluepoliittinen ajattelu saa uuden merkityksen.

Myös Ruotsalainen uskoo, että Kulmuni pystyy viemään eteenpäin Meri-Lapissa ja muuallakin Lapissa vireillä olevia monia hankkeita, muun muassa tiehankkeita ja elinkeinopoliittisia sekä koulutukseen liittyviä hankkeita.

– Puolueen puheenjohtajana hänellä on aiempaa paremmat mahdollisuudet näitä edistää.

Kulmuni: Seutukaupunkeja ei pidä unohtaa

Katri Kulmuni on viime aikoina tehnyt esityksiä Tornion ja Kemin kaltaisten seutukaupunkien aseman parantamisesta. Tällä hetkellä iso osa aluekehitysvaroista ohjautuu suurimpiin kaupunkeihin, jotka Kulmunin mukaan pärjäävät muutenkin.

– Seutukaupungit ovat keskeisiä Suomen viennille. Ajattelen, että kansallisia, ehkä pieniäkin, aluekehittämisen määrärahoja pystyttäisiin kohdentamaan myös seutukaupungeille.

Kulmunin mukaan hallitusohjelmassa on vahvat kirjaukset monimuotoisen kaupunkipolitiikan tekemisestä.

Meri-Lapissa ajankohtainen asia on Oulun ja Kemin välisen tien remontti. Alueella pelätään, että nelostien peruskorjauksessa ei riitä rahaa Simon vaarallisten risteysten poistamiseen. Kulmuni pitää pelkoa turhana.

– Siitä tietenkin lähdetään, että hanke toteutuu sellaisena kuin se on aikanaan suunniteltukin. Rahoitus täytyy pystyä löytämään olemassa olevasta hankkeesta. Kyllä nämä on yleensä saatu kaikki tehtyä.

Lisää aiheesta:

Katri Kulmuni lupaa keskustan tuovan ratkaisuja ihmisten "epätoivoon ja ahdistukseen" eri puolilla Suomea

Analyysi: Katri Kulmuni keskustan johdossa tuo säpinää Rinteen hallitukseen

Keskustan uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Katri Kulmuni