Hankasalmella Hallan tuvan remontti etenee – hirsitöitä on ollut ennakoitua enemmän

Hallan tuvan peruskorjausta on tehty jo vuoden päivät.

Hankasalmi
Hallan tuvan vanhaan hirsirakennukseen vaihdetaan maa-ainesta.
Taakse jääneen kesän iso ponnistus on ollut muun muassa perustuksen täytemaan vaihto.Olavi Puttonen

Hankasalmella kotiseutuyhdistyksen museokylässä sijaitsevan vanhan hirsirakennuksen mittava peruskorjaus on edennyt pääosin aikataulussaan.

Jonkin verran lisätöitä ja viivästyksiä ovat aiheuttaneet muun muassa rakennuksen viemärin ennakoitua huonompi kunto ja hirsitöiden arvioitua suurempi määrä.

Hankasalmen kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Ulla Kolehmainen kertoo, että kesän isoimpia ponnistuksia ovat olleet esimerkiksi lattioiden purku, perustuksen täytemaan vaihto, hirsien kunnostus ja salaojitustöiden jälkeinen pihan kunnostus.

Hallan tuvan vanha hirsirakennus.
Merkittävä osa Hallan tuvan peruskorjauksesta tehdään talkootyönä.Ulla Kolehmainen

Kesäkuukausina talkootyötunteja on korjausurakassa kertynyt lähes 2000. Koko vuoden mittaan talkoita on tehty jo 4700 tuntia.

Peruskorjauksen kustannusarvio on lähes 260 000 euroa. Rahoitus koostuu EU:n, valtion ja kunnan rahoitusosuuksista. Talkootyön osuus remontissa on noin 5000 tuntia. Peruskorjauksen on määrä valmistua vuonna 2020.

Hallan tupa palvelee yhteisötalona ja juhlapaikkana. Hirsitalo on luokiteltu maakunnallisesti arvokkaaksi rakennusperinnöksi. Talon vanhimmat osat ovat peräisin 1600-luvulta.