1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työvaatteet

Tuliteriä työvaatteita päätyy Suomessa uuniin – syynä julkisen sektorin hankinnat

Osa kotimaisista työvaatteista tuhotaan ennen kuin kukaan ehtii käyttää niitä.

Poliisihallituksesta kerrotaan, että virkavaatteet pyritään kilpailuttamaan niin, ettei ylijäämävarastoja synny. Kuva: Yle

Suomessa joudutaan tuhoamaan täysin uusia ja käyttämättömiä työ-, suoja- ja virkavaatteita. Ilmiö on Suomen tekstiili & muoti ry:n toimitusjohtajan Anna-Kaisa Auvisen mukaan kasvava. Järjestö pitää tekstiili-, vaate- ja muotialan yritysten puolia Suomessa.

– Yhä enemmän on niitä julkisen sektorin hankkijoita, jotka eivät lunasta kilpailutuksessa hävinneen firman loppuvarastoa, Auvinen sanoo.

Loppuvarastoja syntyy, kun työvaatefirmojen täytyy pystyä toimittamaan esimerkiksi virkapukuja eri ammattikunnille sopimuksen päättymiseen asti.

Loppuvaraston kohtalo on Auvisen mukaan julkisen sektorin käsissä. Osa julkisen sektorin hankkijoista lunastaa vanhan varaston, mutta eivät kaikki.

– Silloin varastoja joudutaan tuhoamaan, Auvinen sanoo.

Suomen muoti & tekstiili ry pitää alan yritysten puolia Suomessa. Anna-Kaisa Auvinen on järjestön toimitusjohtaja. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Julkisen sektorin hankkijoita ovat esimerkiksi VR, Puolustusvoimat, Poliisihallitus, Kunta Pro sekä kaupungeista esimerkiksi Helsinki, Espoo ja Vantaa.

VR pyrkii hankintapäällikkö Jaana Arvon mukaan hyödyntämään aina kaikki vanhat materiaalit “mahdollisuuksien mukaan”. Hän käyttää esimerkkinä asiakaspalveluhenkilökunnan viime keväistä vaateuudistusta.

– Siinä edellisen toimittajan VR:lle brändätty varasto lunastettiin täysin ja pyrittiin ensin itse hyödyntämään, Arvo sanoo.

Materiaalipäällikkö Heli Rajaniemi Poliisihallituksesta puolestaan kertoo, että virkavaatteet pyritään kilpailuttamaan niin, ettei ylijäämävarastoja synny sopimuskauden päätyttyä.

“Jokainen vaatekappale pitäisi käyttää loppuun”

Tamperelainen Image Wear on yksi monista kotimaisista työvaateyrityksistä, joka valmistaa työ-, suoja- ja virkavaatteita julkiselle sektorille. Vastaavia yrityksiä on Suomessa toistakymmentä.

Image Wear valmistaa vuodessa noin miljoona työvaatetta. Yritys tekee eniten vaatteita palvelualojen ammattilaisille.

– Teemme vaatteita kaikille muille paitsi papeille ja palomiehille. Ja palomiehillekin silloin, kun he eivät mene tuleen, liiketoimintayksikön johtaja Kati Tukiainen Image Wearista sanoo.

Alan etujärjestön, Tekstiili & muoti ry:n, esille nostama ilmiö on tuttu Tukiaiselle.

liiketoimintayksikön johtaja Kati Tukiainen Image Wearista. Kuva: Marko Melto

Hän arvioi, että Image Wear joutuu tuhoamaan tavalla tai toisella 13–15 tonnia, eli noin rekkalastillisen uusia työvaatteita vuodessa. Osa niistä poltetaan, jos materiaaleja ei voi kierrättää. Se voi johtua monesta syystä: esimerkiksi asujen virkamerkeistä tai materiaalin koostumuksesta.

Image Wearilla ei ole antaa tarkkoja lukuja siitä, miten paljon vaatteita päätyy ongelmajätelaitoksen uuniin.

Erilaisia kierrätyksen muotoja tulee Tukiaisen mukaan kaiken aikaa lisää, ja toimiala kehittyy. Hänen toiveenaan on, että joka ikinen vaatekappale käytettäisiiin loppuun siinä tarkoituksessa, mihin se on tehty.

– Otamme kaikki vaihtoehdot aina esille asiakkaidemme kanssa. Ettei käyttämättömiä vaatteita menisi turhan hukkaan, Tukiainen toteaa.

“Vaatteiden tuhoaminen ei ole kenestäkään viisasta”

Huoli käyttämättömien vaatteiden tuhoamisesta nousi esille viime vuonna, kun kävi ilmi, että brittiläinen Burberry-vaatemerkki polttaa ylijäämävarastonsa suojellakseen brändiään.

Uutisen seurauksena jotkut suomalaiset työvaatefirmat ottivat edunvalvojaansa yhteyttä ja toivoivat, että asiasta keskusteltaisiin julkisen sektorin kanssa. Työvaatteiden tuhoaminen oli tuttu ongelma Suomessa.

– Ei ole kenenkään näkökulmasta viisasta, että Suomessa joudutaan ylläpitämään tällaista käytäntöä, Suomen tekstiili & muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen toteaa.

Hän järjesti pyöreän pöydän keskustelun aiheesta, mutta tulos jäi laihaksi.

– Emme saaneet kovin suurta joukkoa julkiselta sektorilta paikalle, Auvinen sanoo.

Hän muistuttaa, että julkisella sektorilla on myös hankkijoita, jotka haluavat löytää ratkaisuja tilanteeseen.

Tamperelainen Image Wear on yksi monista kotimaisista työvaateyrityksistä, joka valmistaa työ-, suoja- ja virkavaatteita julkiselle sektorille. Kuva: Marko Melto

Itse hän ehdottaa kahta erilaista mallia: toisessa varasto kuuluisi julkisen sektorin hankkijalle, koska silloin tällä olisi kiinnostusta löytää sille järkevää käyttöä.

Toisessa ylijäämävarastolle määriteltäisiin järkevä hinta ja se siirtyisi kilpailutuksen voittaneelle firmalle.

Suomessa ei ole tilastoja siitä, miten paljon työvaatteita joudutaan todellisuudessa tuhoamaan julkisen sektorin käytäntöjen takia.

Jutun kommentointimahdollisuus on auki klo 22.00 saakka.