Jääkiekko ja tyhy-päivät halutaan nyt saman katon alle: ''70-luvun urheilupaikat ovat väistämättä mennyttä aikaa''

Kouvolaan halutaan liikunnan ja tapahtumien monitoimihalli, joka monesta suomalaiskaupungista jo löytyy.

liikuntatilat
Kouvolan jäähalli.
Monitoimihalli voitaisiin rakentaa Kouvolan jäähallin yhteyteen Urheilupuistoon. Arkistokuva.Petri Lassheikki / Yle

Kouvolaan saattaa seuraavien kymmenen vuoden kuluessa nousta nykyaikainen monitoimihalli. Saman katon alle haluttaisiin yhdistää sekä liikuntatiloja että tilaa erilaisille tapahtumille.

– Monitoimihallille on ollut selvä tarve Kouvolassa jo pidemmän aikaa. Jos ajatellaan lähikaupunkeja, Lahdessa ja Mikkelissä on omat monitoimihallinsa, ja Jyväskylässä on mahtava Hippos2020-suunnitelma (siirryt toiseen palveluun), sanoo Kouvolan tuoreen liikuntaverkkoselvityksen ohjausryhmän puheenjohtaja Jukka Silén.

Silénin mukaan kaupungin vanhat urheiluhallit ovat hyvin epäkäytännöllisiä.

– Seurat pärjäävät nykyisissä olosuhteissa, kun ei ole parempaa. Harvassa hallissa pystyy samaan aikaan harrastamaan useampaa lajia. Tällaiset monitoimihallit mahdollistavat hyvin suunniteltuina juuri sen, että siellä voi tehdä paljon asioita samaan aikaan, toteaa Silén.

Monitoimihalli korvaisi vanhoja liikuntapaikkoja

Kouvolassa on hiljattain käyty läpi kaupungin kaikkien liikuntapaikkojen sijainti ja kunto. Seuraavaksi pohditaan, mitä säästetään ja korjataan, ja mistä voidaan luopua. Samassa yhteydessä virkamiehet ovat pohtineet kokonaan uuden monitoimihallin rakentamista.

Monitoimihalliin voisi tulla esimerkiksi harjoitusjäähalli, tilaa palloilulajeille, sekä uusi uimahalli, joka korvaisi Urheilupuiston ja Kuusankosken uimahallit. Sijoittamalla uusi uimahalli monitoimihallin yhteyteen saataisiin arviolta noin neljänneksen energiasäästö.

Muutakin hyötyä siitä olisi.

– Siten ei olisi mitään rajoitteita, mitä lajeja hallissa voisi harrastaa. Se olisi varteenotettava vaihtoehto, sanoo Jukka Silén.

Silénin mukaan Kouvolassa on melko huono palloiluhallitilanne tällä hetkellä. Uuden monitoimihallin myötä kaupunkiin saataisiin niin paljon lisää lattiapinta-alaa, että voitaisiin miettiä, kannattaako vanhoja halleja peruskorjata, vai laittaa huonokuntoisimpia kiinni.

Koripallo, yleiskuva
Monitoimihalliin voisi tulla tilaa palloilulajeille. Arkistokuva.AOP

Ajatus olisi, että maan alla, hallin pohjakerroksessa voisi olla pari harjoitusjäätä. Tulevaisuudessa tarkoituksena olisi keskittää jääurheilu Kouvolan keskustaan. Ajatuksena onkin, että uusi monitoimihalli voitaisiin rakentaa nykyisen Kouvolan jäähallin yhteyteen Urheilupuistoon.

– Jos monitoimihalli sijoittuisi lähelle nykyistä jäähallia, saataisiin vuorovaikutusta ja energiatehokkuutta. Lämpöä voitaisiin kierrättää, ja siirtää kohteesta toiseen, visioi Silén.

Halliin voitaisiin rakentaa myös uudenaikainen kuntosali.

– On olemassa älykuntosaleja, joissa esimerkiksi kuntosalin laitteiden näyttöpäätteille saa erilaista dataa ja arvoja. Laitteet ovat tietokoneen perässä, ja sieltä saadaan reaaliajassa erilaista infoa kuntosuorituksista. Enää ei ole pelkkää sekuntikelloa, jolla otetaan aikaa. Teknologia juoksee kovaa, ja tänään uusi on jo vuoden päästä vanhaa, toteaa Silén.

Monitoimihallissa voitaisiin järjestää myös muita kuin urheilutapahtumia. Ajatuksena olisi luoda puitteet suurillekin kokouksille, konserteille, messuille ja työhyvinvointipäiville.

– Isommissa yrityksissä työhyvinvointipäivät ovat hyvin suosittuja. Esimerkiksi jo 500 työntekijän yritys vaatii kyllä monitoimihallin, jos ihmiset tulevat sinne päiväksi tai pariksi.

''Ei enää sitä, että tehdään seinät ja harrastellaan''

Kouvolan liikuntaverkkoselvityksen ohjausryhmä esittää, että monitoimihalli valmistuisi vuosina 2026-2028. Sen kustannukset olisivat noin 20 miljoonaa euroa. Liikunta- ja kulttuurilautakunta käsittelee liikunnan palveluverkkoselvitystä tiistaina.

Tarkoituksena olisi, että halli rahoitettaisiin osittain yksityisellä rahoituksella.

– Meidän on pakko saada hyviä kumppaneita mukaan. Meillä on lähellä esimerkiksi Pajulahden ja Vierumäen urheiluopistot. Heillä on lajitestausosaamista, ja heidän testipaikkansa voisivat olla myös Kouvolassa. Sieltä saataisiin synergiaa. Välimatkat ovat lyhyitä.

Parhaimmillaan monitoimihalli olisi koko kaupungin olohuone.

Jukka Silén

Silén näkee monitoimihallin laajana kokonaisuutena. Hänen mukaansa keskustelut pyörivät usein liikaa oman paikkakunnan tarpeen ympärillä.

– Tämä ei ole enää vain sitä, että tehdään seinät tohon noin ja sitten harrastellaan. Vastaavia halleja on jo rakennettu. Niistä voitaisiin yrittää poimia parhaat osiot. Lahdessa ja Mikkelissä tiedetään jo, mitkä asiat olisi voitu tehdä toisin. Halli vaatii todella hyvää suunnittelua.

Silén katsoo, että monitoimihalli ei saisi jäädä vain muutamien kärkiseurojen harjoituspaikaksi.

– Näkisin, että parhaimmillaan monitoimihalli olisi koko kaupungin olohuone. Se olisi tietyllä tavalla kaikkien kuntalaisten käytettävissä. Olisi hienoa, jos kaupunkilaiset näkisivät asian niin, että vau, meille tulee paikka, jossa voin viettää aikaa vaikka päivälläkin, ja seurata kahvilasta tai lounaspaikasta mitä hallissa tapahtuu. Se olisi moderni, tulevaisuuden halli.

Esteettömyys ei toteudu

Myös esteettömyyden pitäisi olla tätä päivää monitoimihallissa. Kouvolan nykyisissä liikuntatiloissa se ei Silénin mukaan toteudu.

– Nykyisistä tiloista esimerkiksi Mansikka-ahon urheiluhalli ei ole todellakaan liikuntaesteisille. Pyörätuolipaikat ovat yläkerrassa, ja ne ovat ovien edessä talvipakkasilla. Ei ole hissiä, ja wc-tilat ovat pääsääntöisesti alakerrassa. Isoissa tapahtumissa on hyvin ahdasta liikkua pyörätuolilla.

Myös Kouvolan nykyisissä uimahalleissa on Silénin mukaan samaa ongelmaa – kuten vanhoissa halleissa ympäri Suomen.

– Ne eivät ole esteettömiä, ja liikkuminen on aika haastavaa. 70-luvun urheilupaikat ovat väistämättä mennyttä aikaa, toteaa Silén.

Monitoimihallin tiloista haluttaisiin myös helposti muokattavia.

– Jos joskus on kolmensadan, ja joskus kolmentuhannen hengen yleisö, niin tilojen pitäisi olla niin hyvin muokattavissa, ettei 300 ihmistä tunne olevansa valtavassa hallissa. Sitä pitäisi miettiä lajikohtaisesti, toteaa Silén.

Silénin mukaan hallin mahdollisesta kokoluokasta tai neliöistä ei ole puhuttu vielä tarkemmin.

–20 miljoonaa rajaa aika paljon. Selvä tarve hallille on tulevaisuudessa, mutta eri asia on, riittävätkö rahat. Meidän pitäisi kartoittaa yksityinen rahoitus, ja mitä muuta rahoitusta voisimme saada. Unelmille ja visioille pitää antaa tilaa. Toteutuessaan tämäkin visio toisi elinvoimaa Kouvolaan.