Keskustan tuore varapuheenjohtaja Petri Honkonen: "Varmasti saadaan kannatus uudelleen nousu-uralle"

Keskustan kannatus on valahtanut lähelle kymmentä prosenttia.

Petri Honkonen
Kansanedustaja Petri Honkonen, Suomen Keskusta.
Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen.Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Keskustan uusi puheenjohtajisto paljon vartijoina. Puolueen kannatus romahti eduskuntavaaleissa, eikä lasku ole korjaantunut. Eduskuntavaalien (siirryt toiseen palveluun) 13,8 prosentin kannatuksesta Keskusta on Ylen viimeisimpien kannatuskyselyiden mukaan luisunut vielä pari pykälää alaspäin.

Päävastuuta kurssin muuttamisesta kantaa uusi puheenjohtaja Katri Kulmuni, mutta uutta manttelia sovittelee harteilleen myös saarijärveläinen toisen kauden kansanedustaja Petri Honkonen.

– Kannatuksen kääntämiseen ei ole hokkus pokkus -konstia. Tarvitaan kovaa kenttätyötä ja ihmisten tapaamista, pidetään oman alueen puolta, sillä varmasti saadaan kannatus uudelleen nousu-uralle, Honkonen sanoo.

Kannatuksen kannalta kysymyksiä on herättänyt muun muassa se, miksi Keskusta on mukana Antti Rinteen (sd.) hallituksessa. Esimerkiksi Keskustan keskisuomalaisedustaja Joonas Könttä sanoi heti vaali-iltana, että tällä tuloksella ei hallitukseen ole asiaa.

– Meidän on saatava läpi viesti siitä, miksi me tässä hallituksessa olemme. Keskeisimmät tehtävämme ovat koko Suomen elinvoimaisuuden ja elinkeinojen puolustaminen sekä puhuminen koulutuksen ja tutkimuksen puolesta, sanoo Honkonen.

"Aluepolitiikka koskettaa myös suurimpia kaupunkeja"

Koko Suomen elinvoimaisuus on ollut Keskustan politiikan keskiössä läpi puolueen historian. Puolueen yrityksiin saada jalansijaa kaupungeista on suhtauduttu hivenen huvittuneesti.

– 2000-luvulla aina silloin, kun olemme saaneet vahvan kannatuksen maaseudulta, olemme saaneet hyvän tuloksen myös kaupungeista. Ne eivät minusta lainkaan sulje toisiaan pois, hän sanoo.

Kyse on aluepolitiikasta. Se on säännöllisesti ilmaantunut hiertämään Keskustan ja muiden puolueiden välejä, Keskustan painotukset kun ovat enemmän suurten kaupunkiseutujen ulkopuolisessa Suomessa.

– Väestöennusteiden mukaan muutaman kymmenen vuoden sisällä Jyväskylänkin kaltaiset maakuntakaupungit alkavat olla väestömenettäjiä. Aluepolitiikka koskettaa merkittävällä tavalla myös Suomen suurimpia kaupunkeja.

Perussuomalaiset syönyt kannatusta

Samalla kun Keskustan kannatus on laskenut, Perussuomalaisten kannatus on noussut. Ylen mielipidetiedustelussa Perussuomalaiset on ainoa puolue, jonka kannatus ylittää 20 prosenttia.

Honkosen mukaan Perussuomalaiset on haukannut Keskustan kannatusta merkittävästi.

– Siihen on monia syitä. Perussuomalaiset on aika lailla keskittynyt yhteen asiaan, eli maahanmuuttoon ja sen vastustamiseen. Heidän linjansa menee minun mielestäni liian pitkälle, mutta ei maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista vaietakaan pidä. Niitä on, eikä sitä pidä kieltää, mutta meillä on Perussuomalaisten kanssa erilaiset keinot ongelmien hoitamiseksi, Honkonen sanoo.

– Perussuomalaiset kerää myös protestiääniä niiltä, jotka ovat olleet tyytymättömiä Keskustaan. Keskustan pitää palauttaa näiden ihmisten luottamus, mutta ei sitä Perussuomalaisten linjaa kopioimalla tehdä. Pitää luoda parempi vaihtoehto, hän jatkaa.

Sipilästä Kulmuniin – mikä muuttuu?

Puolueet henkilöityvät puheenjohtajaansa, ja puheenjohtajan vaihtuminen on puolueelle aina iso asia. Honkonen arvioi, että puheenjohtajan vaihtumisesta huolimatta Keskustan peruslinja pysyy ennallaan.

– Tekemisen tapa taas muuttuu väkisinkin, kun henkilöt vaihtuvat. Lapin emäntä on erilainen kuin Kempeleen insinööri, Honkonen sanoo.

Oman muutoksensa Keskustan tekemisiin tekee se, että hallituspohja on vaihtunut.

– Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja aluepolitiikan kysymykset saavat varmaankin nyt isomman roolin kuin Sipilän kaudella. Silloin kaikki tarmo pantiin talouden tervehdyttämiseen.