Hyppää sisältöön

Vähävaraisten lasten syntymäpäiviä järjestetään lahjoitusvaroin Kokkolassa – yhdistys hankkii sankarille koristeet, tarjoilut ja lahjan

Onnea-yhdistykselle voi lahjoittaa esimerkiksi synttärikoristeita, kakkuja, karkkeja sekä sopivia lahjoja.

Kokkolassa on perustettu yhdistys, joka tukee lahjoituksilla vähävaraisten perheiden alle 16-vuotiaiden lasten syntymäpäiviä.

Apua tarjoava taho syntyi tarpeeseen. Tällä hetkellä Kokkolan seudulla omalla konseptilla vähävaraisten lasten synttäreitä tukee Äijäkööri. Elokuussa perustetusta Onnea-yhdistyksestä pisti ajatuksen liikkeelle Mammat-ryhmässä Marjut Sundvik, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Hanna Cygnel.

Siitä järjestelyt alkoivat rullata. Toiseksi toiminnalle ei kuitenkaan haeta rahankeräyslupaa.

– Alkuvaiheessa varoja kerätään esimerkiksi kirppuritoritoiminnalla, myyjäisillä ja yhdistyksen jäsenmaksuilla. Tukijäseneksi voi liittyä kuka tahansa, Cygnel sanoo.

Keräyslupaa haetaan ensi vuoden maaliskuussa, kun rahankeräyslaki muuttuu.

Yhdistys lahjoittaa synttäreille koristeet, tarjoilut sekä synttärisankarille lahjan. Näiden yhteisarvo on korkeintaan 100 euroa.

– Meille voi lahjoittaa tarjottavia, esimerkiksi karkkia, sipsejä, limsaa, kakkuja, keksejä ja lahjojakin. Kun rahankeräyslupa saadaan, sitten voi lahjoittaa rahaa.

Hakemuksia jo sisällä

Yhdistys tarjoaa apua synttäreiden järjestämiseen hakemusten perusteella. Apua annetaan yhdelle perheelle enintään kolmen lapsen synttäreihin vuodessa.

– Tällä hetkellä on varaa järjestää synttärit kahdelle perheelle kuukaudessa ja hakemuksia on jo tullut.

Yhdistyksen puheenjohtaja pitää "lahjoitussynttäreitä" tärkeänä lasten tasa-arvon kannalta.

– Lapselle synttärit ovat tärkeä juttu: kohokohta, jota odotetaan. Jos niitä ei voida järjestää, voi kuvitella kuinka pahalta se tuntuu.

Onnea yhdistyksen hallituksessa istuu tällä hetkellä yhdeksän jäsentä. Heistä jokainen vuorollaan toimii synttärivastaavana eli kokoaa lahjoitukset ja vie ne perheelle eteenpäin.

.
.