Boris Johnson pui brexit-sotkua Irlannissa – "Sopimukseton ero merkitsisi epäonnistumista"

Irlannin pääministeri Leo Varadkarin ei hyväksy Britannian eroamista EU:sta ilman ns. backstop-järjestelyä.

Brexit
Boris Johnson ja Leo Varadkar tapasivat Dublinissa.
Boris Johnson ja Leo Varadkar tapasivat Dublinissa.AIDAN CRAWLEY / EPA

Britannian pääministeri Boris Johnson vierailee tänään Irlannissa neuvottelemassa Irlannin pääministerin Leo Varadkarin kanssa Britannian EU-erosta.

Keskustelujen ongelmakohta on ns. backstop-järjestely, josta maat ovat eri mieltä.

Backstop-järjestely on keskeinen osa EU:n ja Britannian edellisen pääministerin Theresa Mayn laatimaa brexit-sopimusehdotusta.

Se tarkoittaa järjestelyä, jolla Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välinen raja pidetään mahdollisimman avoimena. Tämän katsotaan olevan myös tärkeä tekijä, jotta Irlantia aiemmin koetelleet uskonnolliset väkivaltaisuudet eivät leimahtaisi uudestaan.

Osapuolet ovat luvanneet, ettei Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä ole rajamuodollisuuksia eikä fyysisiä rajaesteitä rakenneta.

Backstop-astuu kuvaan siinä tilanteessa, etteivät osapuolet ole päässeet sopimukseen avoimesta rajasta.

Johnson ei voi hyväksyä tätä, sillä se pitäisi Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin osittain EU-lainsäädännön piirissä myös EU-eron jälkeen.

Varadkar puolestaan kertoi vierailun alla, että mikäli backstop-hylätään, merkitsisi se Irlannin näkökulmasta katsottuna sitä, että Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta.

Johnson toisti vanhaa mantraansa siitä, että Britannia pystyy neuvottelemaan EU:n kanssa paremman sopimuksen ennen lokakuun loppua, jolloin EU-eron pitäisi tapahtua.

Hän myös puhui aiempaa voimakkaammin sanakääntein sopimuksetonta EU-eroa vastaan.

– Voisimme toki erota EU:sta ilman sopimusta ja selvitä siitä, mutta se merkitsisi johtamisen epäonnistumista, josta me kaikki olisimme vastuussa, Johnson sanoi Varadkarin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Johnsonilta kysyttiin lisäksi sitä, miten hän aikoo saada EU-eron läpi ilman enemmistöä Britannian parlamentissa. Hän vastasi, ettei parlamentin tilanne hetkauta häntä.

Lähteet: Reuters