Berliinin eläintarhan pandanpentujen nimiehdotuksista nousi kiista – Kiina ei niele saksalaismedian ehdottamia nimiä Hong ja Kong

Kiinalaismedian mukaan paikallisessa sosiaalisessa mediassa vaaditaan jo pandojen palauttamista Saksasta Kiinaan.

Pandakaksoset syntyivät Berliinin eläintarhassa 31. elokuuta. Kuva: AFP

Berliinin eläintarhaan syntyi kuunvaiheessa harvinaiset pandakaksoset. Kun paikallinen sanomalehti Tagesspiegel kysyi lukijoiltaan ehdotuksia pandanpoikasten nimiksi, alkoi nimitysehdotusten kärkisijoille kiriä poliittisesti värittyneitä ehdotuksia.

Suosituimmaksi nousivat nimet Hong ja Kong, ilmeisesti tukena poliittiselle liikehdinnälle ja koko kesän jatkuneille protesteille itsehallintoalueella.

Lukijat ehdottivat myös demokratia-aktivisteihin Joshua Wongiin ja Anges Chow’hun viittaavia nimiä ja esimerkiksi nimiä Tien Tien ja Anmen Anmen, mitkä viittaavat Tiananmenin verilöylyyn vuonna 1989.

– Ehkä näiden nimien kanssa saamme pitää pandat, lehti kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun).

Pandanpennut ovat kiinasta lähetettyjen yksilöiden jälkeläisiä. Meng Meng ja Jiao Qing saapuivat Kiinasta heinäkuussa 2017. Koska ne ovat lainapandoja, niiden jälkeläiset on palautettava Kiinaan neljän vuoden kuluessa vieroituksesta.

Kiinalaismedia: nimistä päättää Kiina

Kiinalaismedian mukaan nimispekulaatio on turhaa, sillä lopullisen sanan nimistä sanoo pandojen tutkimuskeskus Chengdussa. Yleensä nimet valitaan yhteistyössä niiden eläintarhojen kanssa, joihin pandoja on lainattu.

Kiinan johtavaa kommunistista puoluetta lähellä oleva sanomalehti Global Times kertoo saaneensa Berliinin eläintarhalta sähköpostia (siirryt toiseen palveluun), jossa se sanoutuu irti poliittisesti tulenaroista nimistä.

– Haluamme perustavanlaatuisesti irtautua pandojen nimiä koskevista raporteista, eläintarha kirjoittaa Global Timesin mukaan sähköpostissa.

Lehden mukaan asia on suututtanut myös verkkokansaa Kiinassa. Paikallisessa sosiaalisen median kanavassa Sina Weibossa on vaadittu pandojen jättämistä politiikan ulkopuolelle ja jopa niiden tuomista takaisin Kiinaan, lehti kertoo.

Pandojen nimistä ei vielä ole tehty lopullista päätöstä.