1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjän politiikka

Analyysi: Venäjän vaaleista puhuttaessa täytyy unohtaa se, mitä Suomessa tarkoitetaan vaaleilla

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi sekoitti vaaleja kehottamalla kannattajiaan äänestämään “järkevästi”.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi äänesti tyttärensä Darian kanssa Moskovan vaaleissa 8. syyskuuta 2019. Kuva: Vasily Maximov / AFP

MOSKOVA Venäjällä kansalaiset ottivat eilen sunnuntaina ympäri maata osaa niin kutsuttuihin vaaleihin.

Kun Venäjällä puhutaan vaaleista, oppositiosta tai itsenäisistä ehdokkaista, on syytä olla varuillaan. Venäläiset käyttävät näitä termejä usein omalla tapaa – ja monesti tarkoituksena on hämätä kuulijaa.

Otetaan esimerkiksi sunnuntaiset Moskovan paikallisvaalit.

Yleensä kaupunginvaltuuston vaalit eivät herätä intohimoja, mutta viime kesänä ne toimivat kimmokkeena suurimmalle opposition liikehdinnälle seitsemään vuoteen.

Nyt tarkkana!

Kun Venäjällä puhutaan oppositiosta, täytyy tehdä ero sen kanssa, onko kyse todellisesta, presidentti Vladimir Putinia kritisoivasta, niin sanotusta järjestelmän ulkopuolisesta oppositiosta vai duumassa istuvasta Putinia myötäilevästä, niin sanotusta järjestelmän sisäisestä oppositiosta.

Putinia tukevaan oppositioon kuuluu muun muassa “Suomen-syöjäksi” kutsuttu Vladimir Žirinovski. Hänen Venäjän liberaalidemokraattinen puolue LDPR on todellisuudessa äärinationalistinen ja se pitää yhtenä päävastustajanaan oikeaa liberaalipuolue Jablokoa.

Moskovassa Jabloko-puolueen tukemat kaikki neljä vaaleihin päästettyä ehdokasta valittiin valtuustoon. Samalla he olivat vaalien ainoat ehdokkaat, joita voi luonnehtia todellisiksi oppositioehdokkaiksi.

Vaaliviranomaiset sulkivat vaaleista ulos kaikki muut Putinin hallintoa avoimesti vastustavat poliitikot.

Kuka sitten sai eniten paikkoja Moskovan kaupunginvaltuustoon?

Virallisia tuloksia ei ole vielä vahvistettu, mutta Moskovan vaalilautakunnan mukaan vaalit voittivat itsenäisesti rekisteröityneet ehdokkaat. Yhteensä heitä oli 26.

Todellisuudessa lähes kaikkia itsenäisiksi kutsuttuja ehdokkaita pidetään nykyisen pormestarin, presidentti Putinin liittolaisen Sergei Sobjaninin kannattajina (siirryt toiseen palveluun). Yhdeksän heistä istui viime kaudella kaupunginvaltuustossa Yhtenäisen Venäjän edustajina.

Moskovan paikallisvaaleihin ei tällä kertaa osallistunut muodollisesti yhtään ehdokasta Putinin tukipuolueena tunnetun Yhtenäisen Venäjän listalta. Valtapuolueen kannatus on Moskovassa niin heikko, että ehdokkaat katsoivat parhaaksi ottaa siihen etäisyyttä.

Entä kuinka oppositio pärjäsi vaaleissa?

Venäjän median mukaan oppositio sai 20 paikkaa 45:stä. Silloin tarkoitetaan niitä ehdokkaita, joita oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kehotti kannattajiaan äänestämään Moskovassa.

Navalnyi ei ole onnistunut rekisteröimään omaa puoluettaan, eikä häntä lähellä olevia ehdokkaita päästetty vaaleihin. Siksi oppositiojohtaja pyysi seuraajiaan äänestämään ”järkevästi”.

Toisin sanoen hän pyrki keskittämään Putinia vastustavan opposition äänet sellaisille vaaleihin hyväksytyille ehdokkaille, joilla oli parhaat mahdollisuudet voittaa vaalipiirissään vallanpitäjien ykkösehdokas. Moskovassa kaupungin jokaisesta 45:stä vaalipiiristä valitaan valtuustoon eniten ääniä saanut ehdokas.

Suurin osa Navalnyin suosittelemista ehdokkaista oli kommunisteja. Erityisen nöyryyttävää hallinnolle on se, että Navalnyin tukema kommunisti voitti Yhtenäisen Venäjän Moskovan osaston johtajan Andrei Metelskin.

Navalnyin äänetyskampanjaa voidaan pitää menestyksenä, sillä voitto 20:stä halinnon tukemasta ehdokkaasta ei ole pikku juttu nyky-Venäjällä. Todellisuudessa juuri kukaan läpimenneistä ei ole osa aitoa oppositiota, vaan heidän odotetaan myötäilevän pormestari Sobjaninin hallintoa.

Kuulostaako monimutkaiselta?

Tällaisia ovat vaalit maassa, jossa ne ovat tiukasti Kremlin ohjailussa ja toimivat lähinnä kulissina itsevaltaisen järjestelmän pönkittämiseksi.

Maan johdolle otollinen vaalitulos pyritään varmistamaan ennen kaikkea ehdokasasettelulla.

Yleensä Venäjän vaaleihin päästetään vain sellaisia opposition ehdokkaita, joita pidetään harmittomina, eikä heistä odoteta todellista vastusta vallanpitäjille.

Lopullinen vaalitulos junaillaan vaalipäivän aikana suoritetun vilpin avulla.

Vaalitarkkailujärjestö Golos (siirryt toiseen palveluun), riippumaton media ja oppositio ovat raportoineet vaalivilpistä, painostuksesta ja lukuisista muista vaaliin liittyvistä epäselvyyksistä. Valtion kontrolloima media on julistanut tiedot vaalirikkomuksista valeuutisiksi ja pitää vaaleja vapaina ja rehellisinä.

Tällä kertaa Navalnyi pystyi äänetyskampanjallaan sekoittamaan Moskovan paikallisvaaleja. Todellisuudessa kaupunginvaltuusto ei ole merkittävä poliittinen toimija ja Navalnyin onnistumisella on lähinnä vain symbolista arvoa.

Oppositioehdokkaiden epäämisestä noussut protestiaalto ja Navalnyin masinoima äänestyskampanja pakottavat kuitenkin vallanpitäjiä miettimään uusia keinoja vaaleista selviytymiseen tulevaisuudessa. Seuraavan kerran päänvaivana on vuonna 2021 pidettävät duumanvaalit.

Lue lisää:

Erkka Mikkonen: Tavallisilta venäläisiltä vaaditaan nyt ennennäkemätöntä rohkeutta