1. yle.fi
  2. Uutiset

Sotkamossa ajettiin viikonloppuna neljä hirvikolaria – "On poikkeuksellista, että suma sattui jo nyt syyskuussa"

Hirvet liikkuvat eniten aamu- ja iltahämärän aikaan.

hirvikolarit
Hirvivaaramerkki
Hirvivaara-alueella autoilijan kannattaa muistaa laskea ajonopeutta ja tarkkailla tien vierustoja. Kuvituskuva.Timo Leponiemi / Yle

Kiima, hirven metsästys ja siirtyminen talvilaitumille lisäävät hirvien liikkumista ja kasvattavat hirvikolari-riskiä syksyn aikana. Pelkästään viime viikonloppuna Sotkamon alueella sattui neljä hirvikolaria.

– On poikkeuksellista, että suma sattui samalle viikonlopulle jo nyt syyskuussa. Niitä ei ole yleensä yhtä tiuhaan, joten tiellä liikkujat saavat olla tänä syksynä yhä varovaisempia. Kun hirvenmetsästys alkaa lokakuun puolivälissä, hirvet ovat vähintään yhtä paljon liikkeellä, sanoo Sotkamon Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Jari Korhonen.

Onnettomuudet tapahtuivat perjantai-iltana valtatie 6:lla Korholanmäellä sekä lauantai-iltana Kontinjoen kohdalla ja Nurmestiellä. Sunnuntai-iltana hirvikolari ajettiin valtatie 6:lla Jyrkkälahden kohdalla.

– Hirvikolarit ovat keskittyneet viimeiset 2–3 vuotta Kontinjoelta melkein Mondo Moneralsin tehtaalle asti. Toki autoliikenne on siinä kohti vilkkainta. Muuten kolarit osuvat Sotkamossa ympäri pitäjää, Korhonen kertoo.

Viikonvaihteen hirvikolareissa ei loukkaantunut kukaan, mutta autoihin tuli vaurioita. Kolme hirveä neljästä kuoli kolarin takia.

– Yksi todettiin koiran haukussa hyväkuntoiseksi, joten se jätettiin juoksemaan luontoon edelleen. Nämä olivat yksittäisiä uroshirviä. Naaras kun on liikkeellä, sillä voi olla muitakin mukana, Korhonen kertoo.

Korhonen muistuttaa, että aamu- ja iltahämärässä tiellä ei kannata ajaa samalla tavalla kuin valoisan aikana.

– Kriittisimmät ajat ovat ennen auringonnousua ja auringonlaskun jälkeen, sillä hirvieläimet liikkuvat silloin luontaisesti eniten. Keskipäivällä ne eivät ole muuten liikkeellä kuin hätistettynä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Lue seuraavaksi