Brittiparlamentti jäi tauolle maratonistunnon jälkeen: Ei ennenaikaisia vaaleja, Johnson ei suostu hakemaan jatkoaikaa brexitille, puhemies ilmoitti eroavansa

Ennenaikaiset vaalit eivät saaneet tarvittavaa kahden kolmasosan kannatusta.

Brexit
Britannian parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow kertoi eroavansa tehtävästään lokakuun lopussa.
Britannian parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow kertoi eroavansa tehtävästään lokakuun lopussa.JESSICA TAYLOR/UK PARLIAMENT/EPA

Britannian brexit-vääntö jatkui maanantaina kovilla kierroksilla. Maratonistunnon päätteeksi äänestettiin siitä, pidetäänkö maassa ennenaikaiset parlamenttivaalit. Oppositio pidättäytyi äänestyksestä, eikä laki uusista vaaleista saanut taakseen tarvittavaa kahden kolmanneksen enemmistöä.

Uusia vaaleja kannatti 293 edustajaa, mutta 303 edustajaa jätti äänestämättä. 46 äänesti vaaleja vastaan.

Parlamentti on hyväksynyt lain, jonka mukaan pääministeri Boris Johnsonin on anottava EU:lta eropäivän lykkäystä, ellei erosopimusta saada aikaan 19. lokakuuta mennessä. Lykkäystä pitäisi pyytää ensi vuoden tammikuun loppuun saakka. Kuningatar Elisabet on jo antanut laille lopullisen hyväksyntänsä.

Pääministeri Johnson on ilmoittanut, ettei tule noudattamaan päätöstä.

– Minä en pyydä enää lykkäystä EU:lta, Johnson painotti puhuessaan parlamentille kello yhden aikaan tiistaiaamuna Suomen aikaa.

Johnson kuitenkin sanoi neuvottelevansa vielä Brysselin kanssa uusista ehdoista Britannian EU-erolle. Hän ei kertonut, kuinka aikoo kiertää maanantaina hyväksytyn lain eropäivän lykkäyksestä, mikäli uusia ehtoja ei tule.

Oppositiojohtaja Jeremy Corbyn sanoi omassa puheenvuorossaan Johnsonin jälkeen, että pääministerillä ei ole minkäänlaista mandaattia viedä Britanniaa sopimuksettomaan EU-eroon.

Parlamentti jäi tauolle lokakuun puoliväliin saakka.

Hallitukselta vaaditaan vastauksia

Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn esitti, että parlamentin sulkeminen viiden viikon ajaksi otetaan puheenaiheeksi.

Puhemies John Bercowhyväksyi ehdotuksen. Tässä kohtaa nähtiin välikohtaus, kun hallituksessa olevan konservatiivipuolueen edustaja ei halunnut hyväksyä puhemiehen päätöstä. Bercow ojensi edustajaa kovaäänisesti todeten, että kyseessä on erittäin merkittävä kansallinen päätös ja hän aikoo todellakin hyväksyä, että siitä keskustellaan.

Keskustelun alusti entinen konservatiivinen oikeusministeri ja sittemmin puolueesta erotettu Dominic Grieve. Hän perusteli keskustelua kahdella argumentilla.

Grieven mukaan parlamentilla ei ole tähän saakka ollut mahdollisuutta kysellä hallitukselta, miten se aikoo hoitaa sopimuksettoman eron EU:sta. Hallitus ei myöskään ole kertonut syytä, miksi parlamentin toiminta keskeytetään.

Edustajat ovat myös laatineet nimilistan, jonka allekirjoittajat haluavat saada hallitukselta tiedot, millaisia vaikutuksia sopimuksettomalla erolla arvioidaan maalle olevan (Yellowhammer-raportti).

Grieve syytti pääministeri Johnsonia siitä, ettei hän ole edes aloittanut uusia neuvotteluja EU:n kanssa.

Ensimmäisessä äänestyksessä parlamentti hyväksyi Grieven esityksen julkaista hallituksen tietoja ja sisäisiä viestejä, jotka koskivat sopimuksettoman EU-eron ja parlamentin työn keskeyttämisen valmistelua. Esitys hyväksyttiin äänin 311 – 302.

Esityksen myötä hallituksen on julkistettava kaikki Britannian sopimuksettomaan EU-eroon liittyvä materiaali, olivatpa kyseessä sitten kirjalliset dokumentit tai sähköinen materiaali aina tekstiviestejä myöten. Myös kaikki parlamentin istuntotauon pidentämiseen liittyvä materiaali on toimitettava parlamentille.

Keskustelussa on voimakkasti otettu kantaa pääministerin ilmoitukseen, ettei hän välttämättä noudata parlamentin antamia määräyksiä. Edustajat ovat pitäneet tätä ennenkuulumattomana.

Puhemies ilmoitti eroavansa

Brexit-käsittelyn aluksi parlamentin puhemies Bercow käytti henkilökohtaisen puheenvuoron. Hän ilmoitti eroavansa tehtävästään.

John Bercow
Puhemies John Bercow Niklas Halle'n / AFP

Eropäivä on brexit-päivä, 31.10. Hän ei myöskään asetu ehdolle seuraavissa vaaleissa.

Hän perusteli päätöstään sillä, että tämä olisi demokraattisin ja "vähiten häiriötä tuottava" menettelytapa. Samalla Bercow toivoi, että uusi puhemies olisi mahdollisimman kokenut, koska seuraava viikko brexit-päivän jälkeen lienee "melko vilkas".

Kymmenen vuotta puhemiehenä toiminut Bercow on parlamentissa erittäin suosittu ja hänen ilmoituksensa sai aikaan aplodit. Keskustelu jatkui monien parlamentin jäsenen Bercowille pitämillä kiitospuheilla.

Brexitin kannattajat ovat arvostelleet Bercowia puolueellisuudesta. Itse hän sanoo puolustaneensa parlamentin päätösvaltaa asiassa.

Lue Ylen Lontoon-avustajan Pasi Myöhäsen analyysi parlamentin toiminnan keskeyttämisestä täältä.