Edustajainhuoneen komiteat tutkivat: Yrittikö Trump painostaa Ukrainan tukemaan uudelleenvalintaansa?

Tutkimuksen kohteena on myös presidentti Trumpin lakimies Rudy Giuliani.

Donald Trump
Rudy Giuliani lehdistön ympäröimänä Trump Towerin aulassa marraskuussa 2016.
Rudy Giuliani lehdistön ympäröimänä Trump Towerin aulassa marraskuussa 2016. Behar Anthony / EPA

Kolme Yhdysvaltain edustajainhuoneen komiteaa on aloittanut laajan tutkimuksen, joka kohdistuu presidentti Donald Trumpiin, hänen henkilökohtaiseen lakimieheensä Rudy Giulianiin ja eräisiin muihin henkilöihin.

Heidän epäillään painostaneen Ukrainan hallitusta toimiin, jotka edesauttaisivat Trumpin uudelleenvalintaa presidentiksi.

Komiteat ovat lähettäneet Valkoiseen taloon ja USA:n ulkoministeriöön kirjelmän, jossa vaaditaan eräitä asiakirjoja. Niiden uskotaan paljastavan Trumpin ja Giulianin pyrkimyksen "manipuloida Ukrainan oikeusjärjestelmää".

Muutama viikko sitten Giulianin kerrotaan painostaneen Ukrainan uuden presidentin edustajia aloittamaan tutkimuksen, yrittivätkö Ukrainan viranomaiset haitata Trumpin vuoden 2016 vaalikampanjaa.

Samalla Giulianin sanotaan vaatineen tutkimusta, onko tällä hetkellä demokraattipuolueen vahvin presidenttiehdokas Joe Biden yrittänyt vaikuttaa poikansa Hunter Bidenin liiketoimiin Ukrainassa.

Demokraattijohtoisen edustajainhuoneen komiteat epäilevät, että Trump ja Giuliani ovat laittomalla tavalla painostaneet Ukrainaa aloittamaan tutkimuksia. Komiteat toteavat myös, että Trumpin hallinto on uhannut perua 250 miljoonan dollarin avustuksen, jonka kongressi on luvannut Ukrainalle.

Asiasta kertoo muiden muassa uutiskanava CNBC (siirryt toiseen palveluun). Valkoinen talo, Giuliani ja Bidenin kampanja eivät ole toistaiseksi kommentoineet asiaa.

Lähteet: Reuters