Toimittajalta: Britannian parlamentti on nyt tyhjillään ja pääministerin kädet sidotut – EU-ero pysyy jumissa ja syynä on brexitin valuvika

EU-jäsenyydestä äänestettäessä kansalle ei annettu mahdollisuutta päättää eron toteuttamistavasta, kirjoittaa Ylen toimittaja Pasi Myöhänen Lontoosta.

Brexit
Brexit-vääntöön kyllästyneet mielenosoittajat seurasivat Britannian parlamentin maratonistuntoa 9. syyskuuta.
Brexit-vääntöön kyllästyneet mielenosoittajat seurasivat Britannian parlamenttitalon edustalla parlamentin maratonistuntoa 9. syyskuuta.Facundo Arrizabalaga / Epa

Britannian politiikka on ollut sekasortoista sitten vuoden 2016 EU-jäsenyysäänestyksen, mutta nyt tilanne on eriskummallinen jopa brexit-mittareilla.

Maan parlamentin penkit ovat nyt tyhjillään, vaikka lokakuun lopussa pitäisi erota EU:sta.

Pääministerin virka-asunnossa kyllä on valot päällä, mutta Boris Johnson istuu Downing Street 10:ssä kädet sidottuina. Hän päätti jäädyttää parlamentin toiminnan lokakuun 14. päivään saakka, mutta kansanedustajat sotkivat viime töikseen pääministerin brexit-suunnitelmat.

Johnsonin lupaus siitä, että Britannia eroaa lokakuun lopussa EU:sta keinolla millä hyvänsä, on hänen pääministeriytensä kulmakivi.

Eilen voimaan astuneen lain nojalla Johnsonin on kuitenkin pakko hakea EU-erolle jatkoaikaa, jos parlamentti ei hyväksy EU-erosopimusta tai sopimuksetonta brexitiä lokakuun 19. päivään mennessä.

Boris Johnson
Boris JohnsonBen Stansall / AFP

Uusi eropäivän lykkäys häämöttää horisontissa

Johnson sanoi viime viikolla, että hän olisi mieluummin kuolleena ojassa (siirryt toiseen palveluun) kuin hakisi EU-erolle jatkoaikaa.

Vaihtoehdot ovat kuitenkin nyt vähissä.

Johnson voisi jättää sopimuksettoman EU-eron estävän lain huomioimatta, mutta silloin uhkaisi raastupa.

Ennenaikaisten vaalien tuoma mahdollinen oma enemmistö voisi tuoda pelastuksen, mutta oppositio tyrmäsi jälleen eilen aloitteen niiden järjestämisestä.

Johnson voisi nyt pyrkiä uudella innolla saamaan entistä ehomman EU-erosopimuksen Brysselistä. Ilmassa ei kuitenkaan ole merkkejä siitä, että EU suostuisi myönnytyksiin, jotka kelpaisivat konservatiivipuolueen kovan linjan brexit-mielisille.

Johnsonin kovista puheista huolimatta Britannia voi olla pian hakemassa jälleen jatkoaikaa brexit-prosessilleen.

Brexitin toteuttamistapaan ei saatu kansalta ohjetta

Britannian kansanedustajien jätettyä penkkinsä viideksi viikoksi on sopiva hetki mietiskellä, kuinka umpikujaan on ajauduttu.

Britannian poliittisen kriisin takana on pitkälti brexitin valuvika. EU-jäsenyydestä äänestettäessä kansalle ei annettu mahdollisuutta päättää eron toteuttamistavasta.

Erokampanjoijat kyllä esittelivät erilaisia malleja Norjan kaltaisista läheisistä suhteista jyrkempään malliin, jossa erotaan EU:n sisämarkkinoilta. Kansa vastasi kuitenkin kyllä tai ei tähän kantaan ottamatta.

Britannian EU-eroa kannattavat ja sitä vastustavat mielenosoittajat kokoontuivat Lontooseen 9. syyskuuta 2019.
Britannian EU-eroa kannattavat ja sitä vastustavat mielenosoittajat kokoontuivat Lontooseen 9. syyskuuta 2019.Penelope Barritt / All Over Press

Tämän jälkeen pääministerit Theresa May ja Boris Johnson ovat yrittäneet ajaa läpi omia versioitaan brexitistä. Maan kansanedustajien enemmistölle mallit eivät ole kelvanneet.

Eivät toteutettavissa olevat EU-eron mallit välttämättä kelpaisi Britannian kansallekaan.

Mielipidetutkimusten mukaan brittikansan enemmistö kannattaisi mieluummin EU:ssa pysymistä (siirryt toiseen palveluun) kuin tällä hetkellä tarjolla olevaa erosopimusta tai sopimuksetonta eroa (siirryt toiseen palveluun).

Kun historiallinen päätös on rakennettu näin huteralle pohjalle ei ole ihme, että brexit-prosessi ja samalla koko Britannian demokraattinen järjestelmä horjuu.

Sopimuksettoman eron riski elää edelleen

Tarkentava kansanäänestys voisi olla paikallaan, mutta sen mahdollisuus saa EU-eron kannattajat takajaloilleen.

Lukkiutuneessa tilanteessa sopimuksettoman eron riski ei täysin väisty lainsäädännöstä huolimatta.

Kerran säädetyt voidaan vaalien jälkeen kumota. Boris Johnsonin hallitus voi löytää porsaanreiät lain kiertämiseen (siirryt toiseen palveluun).

Euroopan unioninkin voi lopulta kyllästyä Britannian päättämättömyyteen ja jättää mahdolliset jatkoaikapyynnöt täyttämättä.

Lue myös:

Brittiparlamentti jäi tauolle maratonistunnon jälkeen: Ei ennenaikaisia vaaleja, Johnson ei suostu hakemaan jatkoaikaa brexitille, puhemies ilmoitti eroavansa

Boris Johnson pui brexit-sotkua Irlannissa – "Sopimukseton ero merkitsisi epäonnistumista"