Venäläiset synnyttäjät jättivät tulematta Lappeenrantaan – synnytys Suomessa maksaa asiakkaalle 10 000 euroa

Etelä-Karjalan keskussairaalaan ei ole saapunut vielä yhtään ulkomaalaista synnyttäjää. Venäläisiä synnyttäjä kaivattaisiin, jotta keskussairaalassa olisi riittävästi synnyttäjiä.

synnytys
Äiti pitelee kädestä vastasyntynyttä vauvaa sairaalassa.
Etelä-Karjalan keskussairaalaan on yritetty saada synnyttäjiä Venäjältä, mutta toistaiseksi se ei ole onnistunut.Tommi Parkkinen / Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Eksote ei ole onnistunut houkuttelemaan venäläisiä synnyttäjiä Lappeenrantaan. Myös yhteydenotot synnytysten päämarkkinointialueelta eli Pietarista ovat hiljentyneet.

Merkittävimmäksi syyksi terveys- ja vanhuspalvelujen johtaja Tuula Karhula arvelee sen, että Hyvinkään sairaala on remontistaan huolimatta pystynyt ottamaan venäläisiä synnyttäjiä vastaan – toisin kuin vielä alkuvuodesta oli tarkoitus.

– Aiemmat kyselyt eivät johtaneet toimintaan ja ilmeisesti tietoisuus mahdollisuudesta ei ole levinnyt laajemmin, Karhula sanoo.

Yhtenä syynä ulkomaisten synnyttäjien puuttumiseen voi olla hinta. Synnytys Lappeenrannassa maksaa ulkomaalaisille saman verran kuin Hyvinkäällä eli 10 000 euroa. Hinnasta Karhula kuitenkaan ei usko tilanteen olevan kiinni, vaan enemmänkin siitä, että synnyttäjien on tultava Lappeenrantaan jo kuukautta ennen laskettua aikaa ja jäätävä myös synnytyksen jälkeen.

– Toisaalta koko prosessi on kestänyt niin kauan, että suurta yllätystä tässä ei ole, Karhula lisää.

Synnytyssali odottamassa synnyttäjää.
Etelä-Karjalan keskussairaalaan tarvittaisiin lisää synnyttäjiä, jotta se saisi säilytettyä synnytykset jatkossakin.Tommi Parkkinen / Yle

Lappeenranta haluaa pitää synnytykset

Eksote alkoi toden teolla valmistella ulkomaalaisten synnyttäjien saapumista Lappeenrantaan vuosi sitten. Aloitus lykkääntyi kuitenkin usealla kuukaudella. Sopimukset Hyksin Oy:n kanssa saatiin lopulta kuntoon tänä keväänä, ja päävastuun markkinoinnista on tehnyt Hyksin.

– Pientä omaa markkinointiakin on tehty, Karhula kertoo.

Markkinointia on tehty sosiaalisessa mediassa, Venäjällä järjestettävillä messuilla ja esimerkiksi Venäjän ja Suomen välillä liikennöivissä junissa.

Tuloksia ei ole kuitenkaan tullut, ja ulkomaalaiset synnyttäjät puuttuvat. Nyt edessä on keskustelu Hyksinin kanssa siitä, mitä tulevaisuudessa pitäisi tehdä.

Karhula painottaa, että Etelä-Karjalan elinvoimaisuuden takia on tehtävä työtä, jonka tulokset usein näkyvät vasta myöhemmin.

– Haluamme tehdä työtä sen eteen, että voimme säilyttää meillä synnytyksiä hoitavan sairaalan jatkossakin, Karhula painottaa.

Synnytysosaston säilymisen Etelä-Karjalan keskussairaalassa turvaisi kolme ulkomaalaista synnyttäjää viikossa.

Jos Etelä-Karjalan keskussairaala saisi käynnistettyä ulkomaalaisten synnytykset, siitä tulisi Hyvinkään sairaalan lisäksi toinen sairaala, jossa hoidetaan itse maksavien ulkomaalaisten synnytyksiä.