Linnuista on tullut kasvava haitta osalle rannikon viljelijöistä – "On tuurista kiinni, kenen pelloille parvi sattuu"

MTK Lohtajan puheenjohtaja toivoo keskustelua hanhien ja joutsenten kannan kasvusta, vaikka aihe onkin arka.

Matti Typpi toivoo keskustelua lintukantojen rajoittamisesta. Kuva: Petri Kuikka / Yle

Linnut aiheuttavat yhä enemmän harmia osalle viljelijöistä etenkin Keski-Pohjanmaan rannikolla. Tilanne on pahentunut vuosituhannen alusta.

Osa MTK Keski-Pohjanmaan jäsenyhdistyksistä on tuonut hallitukselle esiin huoltaan asiasta. Kannat ovat kasvaneet ja linnut tuhoavat paikoin satoa ja sotkevat ulosteella peltoja.

– Se on tosi viheliäinen vaiva niille, kenen kohdalle se sattuu. Linnut vierailevat usein samoilla pelloilla, ja se on tietyille viljelijöille todellinen vaiva. On tuurista kiinni, kenen pelloille parvi sattuu, sanoo MTK Lohtajan puheenjohtaja Matti Typpi.

Keväisin joutsenet turmelevat nurmia, ja parina viime syksynä viljapellot ovat kärsineet hanhista.

– Tuhot ovat merkittäviä siellä missä niitä sattuu. Tänäkin keväänä näin hehtaarien syötyjä nurmilohkoja.

Siellä missä naakkoja on paljon, pitää Typin mukaan viedä pyöröpaalit suojaan heti tai ne voidaan nokkia rikki jo yön aikana.

Typpi sanoo viljelijöiden ymmärtävän, että eläimet kuuluvat luontoon ja tiettyyn mittaan asti tuhot on siedettävä. Typpi toivoo silti, että kasvaneita lintukantoja saisi rajoittaa ennen kuin ongelma karkaa käsistä.

– Jos kanta pääsee kasvamaan liikaa, se on metsästäjällekin tekemätön paikka. He ovat harrastuspohjalla, ei se yhtäkkiä tapahdu jos kanta nousee liian isoksi.

Kynnys puhua metsästyksestä on korkea, erityisesti kansallislintu joutsenen osalta.

– Minusta on paras tulla esille aikaisemmin kuin liian myöhään. Toivotaan, että keskustelu herää. Tähän tarvitaan kaikkia, ei tämä ole yksistään meidän ongelma.

Typpi toivookin asiasta keskustelua metsästäjien, luonnonsuojelijoiden ja kaikkien asianosaisten kesken.