Australiassa roihuaa yli sata pensaspaloa – osan sytyttäjiksi epäillään teinejä

Sosiaalisessa mediassa jaettu video näyttää hurjan tulimyrskyn, jossa hehkuvat kekäleet "satavat" palomiesten niskaan.

Australia
Palomies sammuttamassa pensaspaloa Angouriessa Uuden Etelä-Walesin alueella Australiassa 10. syyskuuta.
Palomies sammuttamassa pensaspaloa Australiassa Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa Angouriessa 10. syyskuuta.Jason O'Brien / Epa

Australian itä- ja koillisosissa roihuaa yli sata pensaspaloa, joista osan epäillään syttyneen ilkivallan seurauksena.

Queenslandin osavaltiossa 12-vuotias on jäänyt kiinni tuhopoltosta, jossa tuhoutui useita kontteja ja varastorakennus. Palo on saatu hallintaan. Myös kahta teini-ikäistä tyttöä kuulustellaan toisesta palosta, paikallinen poliisi ilmoitti tiistaina.

– Osaan paloista liittyy leikkiviä lapsia, ja seuraukset ovat olleet vakavat. Osa tapauksista on tehty tahallaan ja pahanilkisesti, kertoo Queenslandin poliisipäällikkö Katrina Carroll uutistoimisto Reutersin mukaan.

Carrollin mukaan ainakin kahdeksaan paloon liittyy jotain epäilyttävää.

Satoja on evakuoitu palojen alta

Viranomaisten mukaan noin 400 ihmistä on evakuoitu pensaspalojen takia.

Noin sata kilometriä Queenslandin osavaltion itärannikolla sijaitsevasta pääkaupungista Brisbanesta pohjoiseen yli 300 palomiestä on osallistunut sammutustöihin Sunshine Coastin alueella, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Paikallisen poliisin mukaan (siirryt toiseen palveluun) ”suuri ja arvaamaton” palo kulkee itärannikolla kohti pohjoista ja lähialueen asukkaille on annettu evakuointikäsky.

Australialainen uutiskanava news.com.au on jakanut sosiaalisessa mediassa videon, jossa näkyy, kuinka paloista irronneet kekäleet "satavat" tuulen mukana Peregian Beachin alueella. Alueelle on julistettu hätätila.

Voimakkaat tuulet ovat kirittäneet yli sataa erillistä pensaspaloa Queenslandissa ja naapuriosavaltiossa Uudessa Etelä-Walesissa tällä viikolla. Paloissa on korventunut tuhansia hehtaareita maita.

Kuiva ilma ja maaperä sekä kovat tuulet ovat luoneet otolliset olosuhteet paloille.

Queenslandin virkaa toimittava pääministeri Jackie Trad on BBC:n mukaan sanonut, että ilmastonmuutos, ja erityisesti "lämpötilojen nousu" lisäävät maastopalojen riskiä alueella.

Kaakkois-Australiassa on mukaan kärsitty kuivuudesta kuluneen kahden vuoden aikana. Syynä ovat keskimääräistä niukemmaksi jääneet sateet.

Lähteet: Reuters