Helleraja rikki Lappeenrannassa ja Kokemäellä – Tiistaista tuli mittaushistorian toiseksi myöhäisin hellepäivä

Helteistä kannattaa nauttia nyt, sillä loppuviikolla Suomeen saapuvat Atlantin myrskyjen rippeet.

sää
Pilvinen sää Hietaniemen uimarannalla Helsingissä
Maanantain ja tiistaiaamun sumusta kuoriutui hellelukemia.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Lappeenrannassa on rikottu tänään tiistaina helleraja, kun lämpötila kohosi 26,2 asteeseen Konnunsuon mittausasemalla. Hellelukemat mitattiin puoli viideltä iltapäivällä. Viime yönä samalla mittausasemalla alin lämpötila oli vain 6,9 celsiusta.

Myös Kokemäellä ylitettiin helleraja iltapäivällä, kun Tulkkilan mittausasemalta mitattiin 25,1 celsiusasteen lukema.

Helteestä voidaan puhua silloin, kun mittarin lukema näyttää yli 25,0 celsiusta.

Hellepäivät tähän aikaan vuodesta ovat poikkeuksellisia. Tästä päivästä tuli toiseksi myöhäisin hellepäivä Suomen mittaushistoriassa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kesäkauden myöhäisin hellelukema on mitattu 17. syyskuuta vuonna 1947, jolloin mittari näytti 25,2 astetta.

Tänään Lappeenrannassa ohitettiin toiseksi myöhäisimmän hellepäivän ennätys, joka mitattiin 9. syyskuuta 2002 Mietoisissa Varsinais-Suomessa.

Tänään lämpimintä on ollut eteläisen Suomen sisäosissa. Keskiviikkona lämmin ilmamassa liikkuu Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Etelä-Lapin alueella, missä voidaan päästä huomennakin yli 20 asteen.

Kovin kauan syyskuun lämmöistä ei kuitenkaan ehditä nauttia, sillä jo huomisesta alkaen sää alkaa viiletä, kun Suomeen saapuvat Dorian- ja Gabrielle-myrskyjen rippeet.

"Vähän soijaa pukkaa"

Hellepäivästä huolimatta Lappeenrannan suosituimmalla Myllysaaren uimarannalla oli hiljaista tiistaina iltapäivällä. Imatralainen Piia Järvensivu oli kuitenkin löytänyt rannalle auringonottoon syyskuun helteessä. Järvensivu oli ehtinyt jo virkistäytyä kohtuullisen lämpimänä säilyneessä Saimaassa.

– Nyt on vapaapäivä ja täytyy nauttia syyskuun lämmöstä. Tämä on ihan uskomatonta pitkästä aikaa kun syyskuun alussakin on näin helteistä, Järvensivu iloitsee.

Myllysaaren uimarannan ohi kävelee kaksi poikaa, toinen on pukeutunut syksyiseen flanellipaitaan.

Sulla on pitkähihainen paita päällä, eikö ole kuuma?

– No on vähän kuuma, mä kävelin tuosta Linnoituksesta. Vähän soijaa pukkaa, sanoo Eppu Porkka.

Rasmus Parkkari on uskaltautunut jo vähentämään vaatetta.

– On se ihan mukava, että on lämmintä. Voi olla ihan tällä lailla t-paidassa, sanoo Parkkari.

Lämmöstä nautittiin myös helteisen kaupungin keskustassa. Eeva Villanen harjoitteli syyskuun lämmössä huomenna edessä olevaa pitkää Indonesian matkaa varten.

– Lämmin on aina ihanaa. Kyllä aina ilmastonmuutoksetkin mietityttää, mutta en mä vielä kauhean huolissani ole tästä, Villanen sanoo.

Korjaus kello 16.15. Alun perin jutussa luki, että helleraja olisi rikottu Kristiinankaupungissa, mutta tieto oli väärä Kristiinankaupungin majakan havaintoaseman vian takia. Vian syytä ei tiedetä, mutta asema on rekisteröinyt 8. syyskuuta alkaen virheellisiä, lähiympäristöstä selvästi poikkeavia lukemia. Siksi aseman lämpötilalukemia ei voi tässä vaiheessa pitää luotettavina, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Iiris Viljamaa.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Lue lisää:Kaiva esiin sateenvarjo, kumpparit ja villapaita: Hurrikaanien rippeet tuovat sateita ja navakkaa tuulta Suomeen loppuviikosta – hyvästi kesä