Kemiin on tulossa uusi lämpölaitos

Uuden laitoksen pääpolttoaineeksi tulee energiapuu. Tavoitteena on pienentää turpeen osuus kolmannekseen nykyisestä.

lämpöhuolto
Kemin Energian lämpölaitos.
Uusi lämpölaitos on tarkoitus rakentaa Karjalahdelle nykyisen laitoksen kylkeen.Riikka Rautiainen/Yle

Kemissä suunnitellaan uuden lämpölaitoksen rakentamista. Kemin Energian ja Veden tarkoituksena on, että ensi vuonna Karjalahdelle rakennettavassa lämpölaitoksessa pääpolttoaineena olisi energiapuu.

Yhtiö käyttää tällä hetkellä polttoaineena suurimmaksi osaksi turvetta. Turpeen määrä on tarkoitus saada lasketuksi kolmannekseen nykyisestä.

Kymmenen miljoonaa euroa maksava lämpölaitos rakennetaan Karjalahdelle nykyisen lämpölaitoksen kylkeen.

Kemin energia- ja vesiyhtiön tavoitteena on lisätä omavaraisuutta lämmöntuotannossa. Nykyinen kiinteän polttoaineen lämpökeskus kattaa lämpöenergian tarpeesta 70–80 prosenttia. Etenkin talvisin tarvitaan lisäksi öljyllä tuotettua lämpöä ja/tai ostolämpöä. Lämmöntuotannon kokonaistarve on vuoden kylmyyden mukaan 170 000 – 190 000 megawattituntia.

– Uuden lämpölaitoksen taustalla vaikuttavat vahvasti ympäristö- ja ilmastoasiat, mutta myös päästöoikeuksien hinnan nousu on vaikuttanut suunnitelmiin, kertoo toimitusjohtaja Anne Salo-oja.

Hankkeen perusteluissa yhtiö toteaa, että kevyen polttoöljyn ja ostolämmön käyttäminen on kallista ja se on myös taloudellinen riski yhtiölle. Lisäksi se voi aiheuttaa paineita nostaa lämmön asiakashintaa.

Lämpölaitoksen ympäristölupaprosessi on loppusuoralla.

Lue myös:

Kemin Energia ja Vesi suunnittelee uutta biolämpölaitosta – pudottaisi kaukolämmön hiilidioksidipäästöt jopa kolmannekseen

Ylitorniolla aletaan rakentaa uutta lämpölaitosta – laitoksen pitäisi olla toiminnassa ensi syksynä