"Uuden edessä ollaan" – Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri uusi keulahahmo johtaa viulunsa äärestä

Malin Broman on tehnyt yhteistyötä kokkolalaiskokoonpanon kanssa aiemminkin. Tutustumista on silti vielä edessä.

kamarimusiikki
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri uuden taiteellisen johtajansa Malin Bromanin kanssa Raatihuoneen edustalla.
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri uuden taiteellisen johtajansa Malin Bromanin kanssa Raatihuoneen edustalla.Ulla Nikula

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on saanut uuden taiteellisen johtajan. Ruotsalainen viulisti Malin Broman aloitti kolmivuotisen kautensa Kokkolassa syksyllä.

– Tosi hyvältä tuntuu! Nämä olivat ensimmäiset harjoitukset nyt syksyllä, mutta töitä on tehty yhdessä viimeksi keväällä ja kesällä. On tärkeää oppia tuntemaan toinen toisensa, sillä toisiltamme opimme joka päivä, sanoo Broman.

Orkesterisoitto on äärimmäisen kurinalaista ja harjoittelu vaatii täydellistä keskittymistä. Silti soittajat saavat itsestään eniten iri, kun tuntevat olonsa rennoiksi ja luottavat toisiinsa, Broman sanoo.

Aiemmasta yhteistyöstä huolimatta Broman ei tuntenut kamariorkesteria entuudestaan kovin hyvin, mutta se ei ole ongelma.

– Orkesteri tuntuu rehelliseltä ja helpolta tutustua, soittajat ovat hyvin musikaalisia.

Broman sanoo, että on helpompaa työskennellä laatuorkesterin kanssa, jolla on jo suhteita ja joka on tottunut esimerkiksi matkustamiseen. Uuden taiteellisen johtajan odotukset kovatasoisen orkesterin suhteen ovat korkealla, ja hän haluaa ylläpitää tasoa.

– Tarkoituksena on kehittyä. Itselleni jokainen päivä, jolloin opin jotain, on hyvä päivä – se on filosofiani.

Uusi johtaja johtaa soittimen äärestä

Malin Broman on vasta kolmas taiteellinen johtaja lähes 50-vuotiaassa Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterissa.

Orkesterin perustajan, Juha Kankaan jälkeen tehtävän otti Sakari Oramo otti roolin. Lisäksi yhdessä vaiheessa kamariorkesterilla oli neljä vakituista kapellimestaria.

Uutta orkesterille on se, että Broman johtaa viulun äärestä, ei kapellimestarina. Toisaalta työmuoto on tuttu entuudestaan.

– Se on hyvin inspiroivaa ja antoisaa muusikoille, sanoo soolosellisti Lauri Pulakka.

Uutta on myös työkielen muuttuminen englanniksi.

–Uuden edessä ollaan. Mutta muutos kuuluu elämään ja musiikkiin.

Syyskauden avauksessa perjantaina Kokkolassa ja lauantaina Pietarsaaressa kamariorkesteri soittaa Haydnia, Mozartia, Salosta ja Schönbergiä.

Pianosolistina on Paavali Jumppanen, ja Malin Broman itse soittaa alttoviululla skottilais-englantilaisen Sally Beamishin teoksen. Bromanille tärkeää ohjelmistosuunnittelussa on myös tuoda esiin naissäveltäjien tuotantoa.